Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több ezer szakszervezeti tag tüntetett Brüsszelben egy igazságosabb, munkásbarát EU-ért

Ez a cikk több mint 2 éves.

Több, mint 8000 szakszervezeti tag gyűlt össze tegnap Brüsszelben az Európai Parlament épülete előtt, hogy felhívják a figyelmet a közelgő európai parlamenti választások fontosságára. Szolidárisabb Európát, jobb munkahelyi- és életkörülményeket, valamint magasabb béreket követeltek.

A demonstrációra Franciaországból, Belgiumból, Németországból, Olaszországból, Spanyolországból, Szlovéniából, Ausztriából, Észtországból, Svájból és Magyarországról is érkeztek szakszervezetek.

Fotó: @oliverroepke / Twitter

Magyarországról a menetben vonultak a Magyar Szakszervezeti Szövetség támogatásával a VDSZ, valamint a Bányaipari- és a Villamosipari dolgozók szakszervezetének képviselői. Székely Tamás, a VDSZ elnöke és a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke beszédet is mondott a tüntetésen.

Székely szerint a felvonulók a demonstráción nemet mondtak a megszorításokra, a szociális dömpingre, a szélsőjobbra – és igent mondtak a demokráciára, és a társadalmi igazságosságra, a minőségi munkahelyekre és a magasabb bérekre.

A demonstrációhoz csatlakozott a nemrég Magyarországon járt Udo Bullmann, az európai szociáldemokraták frakcióvezetője is. A szervezők szerdán Jean-Claude Junckerrel is találkoztak, hogy tolmácsolják a szakszervezeti követeléseket.

„Arra kérjük az embereket, hogy olyan jelöltekre és pártokra szavazzanak, akik és amelyek egy igazságosabb Európáért fognak harcolni a dolgozók számára. Ne hagyják magukat becsapni szélsőjobboldali, Európa-ellenes és szuverenista pártok által – akik nem kínálnak megoldást azokra a problémákra, amikkel a dolgozó emberek néznek szembe ma” – mondta Luca Visentini, a körülbelül 45 millió dolgozót képviselő Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára. A demokratikus pártokat pedig felhívták, tegyenek a következő 5 évben a szakszervezeti követelések teljesüléséért.

A szakszervezeti követelésekről és európai uniós programjukról korábbi cikkeinkben részletesen beszámoltunk.

(ETUC, VDSZ)