Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Testőrök állták újtát Vágó Gábornak, amikor számon akarta kérni Áder Jánost

Ez a cikk több mint 4 éves.

Áder János előszeretettel tart előadásokat a klímaváltozásról, illetve a vízválságról, köztársasági elnökként azonban annál kevésbé áll ki az általa sokat emlegetett problémák megoldásáért. Ma például a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusán tart a vízzel kapcsolatos előadást, ahol Vágó Gábor, az LMP EP-listavezetője a helyszínen várta, hogy megkérdezze tőle, miért csak beszél a Magyarországot is egyre inkább érintő klímaváltozásról, és miért nem tesz ellene semmit.

Vágó nem járt sok sikerrel, Áder gyorsan bemenekült az épületbe, miközben testőrei pár méternél nem is engedték közelebb hozzá.

Hogy miért lehetne számon kérni Ádert? Aláírta például a Balaton part beépítését és ezzel a tó élővilágának tönkretételét engedélyező törvényt, aláírta az erdőtörvényt, ami tarvágásokra ad lehetőséget, de nem szólt egy szót se azokkal a stratégiai partnerségi szerződésekkel kapcsolatban sem, amelyek „a klímabűnöző vállalatokat hozzák helyzetbe”, és az ellen sem tiltakozik, hogy az állam folyamatosan gyengíti a környezetvédelmi intézményrendszert, nincs elég ember és jogkör, hogy hatékonyan fel lehessen lépni a környezetvédelemért.

Pedig Ádernek nagyon is lehetne beleszólása.

Egy köztársasági elnök visszaküldhet törvényeket, az Alkotmánybírósághoz fordulhat törvények kapcsán, illetve kezdeményezhet törvényalkotást is – sorolja Vágó, aki szerint nem lehet elzárt, biztonsági őrökkel körülvett fórumokon a klímaváltozás ellen küzdeni. Szerinte akkor kell ellene küzdeni, amikor szabályozási kérdésekről van szó,

„amikor igenis gátat kell szabni a multik profitéhségének, amikor meg kell mondani, hogy eddig és ne tovább, mert a környezet védelme fontosabb, mint a negyedéves profit.”

És ha már Áder ismét a vízzel kapcsolatban tart előadást: az LMP képviselője kiemelte, az egyik legégetőbb probléma például a magyar vízminőség romlása, ami az elrohadó csőhálózatnak köszönhető. A víz számos károsanyagot vesz magába, amiről a magyar szabályozásnak köszönhetően nem készül mérés, a víz minőségét ugyanis csak a kibocsátó helyen, vagyis még azelőtt vizsgálják be, hogy keresztülmenne az elavult rendszeren. De ott van például az elsivatagosodó Kiskunság és Hortobágy problémája is, amit szintén nem sokat emleget Áder a parlamentben, ahhoz ugyanis szembe kellene szállnia a kormány multibarát politikájával.

Vágó szerint fontos, hogy mindenkiben tudatosuljon, hogy a környezetvédelem politikai kérdés, mivel politikai konfliktusokat kell vállalni annak érdekében, hogy a nagyvállalatok képesek legyenek társadalmi felelsősségvállalásra.

Az LMP politikusa szerint Áder „zöldre festi magát”, miközben szó nélkül aláír olyan törvényeket, amelyek nagymértékben károsítják a magyar környezetvédelmet.

Áder János „annyira zöld, mint egy rohadó narancs, amit kívülről a penész vesz körbe.”

– mondta Vágó.