Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Összejött a Kétfarkúaknak és a Munkáspártnak is, 9 párt indulhat az EP-választáson

Ez a cikk több mint 5 éves.

Összesen kilenc listát vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a május 26-i európai parlamenti választásra, vagyis ennyi lista szerepel majd a szavazólapon.

Az NVB csütörtöki ülésén nyilvántartásba vette a Thürmer Gyula vezette Magyar Munkáspárt és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listáját, az utolsó napokban az eddigiek mellett még ennek a két pártnak sikerült összegyűjtenie a 20.000 érvényes ajánlást. Az MKKP listáját Döme Zsuzsanna, a munkáspártét Thürmer Gyula vezeti.

A szavazólapon végül ennek a 9 pártnak a listája szerepel majd:

  • Jobbik
  • Fidesz-KDNP
  • Momentum Mozgalom
  • Mi Hazánk Mozgalom
  • MSZP-Párbeszéd
  • LMP
  • DK
  • Magyar Munkáspárt
  • Magyar Kétfarkú Kutya Párt

Az NVI tájékoztatása szerint az Egységes Magyar Nemzeti Néppártnak és a Tea Párt Magyarországnak nem volt meg az induláshoz szükséges érvényes ajánlása.

Az elmúlt évek választásain történt visszaélések miatt voltak, akik kikérték az NVI-től, hogy hány aálíróíven szerepel a nevük, ők eddig 160-an vannak, mondta NVB ülésén Pálffy Ilona, az NVI elnöke. (Az egyes kamupártok által szervezett visszaélésekről forgatott dokumentumfilmet a Partizán éppen a napokban közli.)

Az informatikai rendszerben az ajánlások ellenőrzésekor a választási iroda rögzíti, hogy a választópolgár ajánlott-e listát, és ha igen, melyiket. Erre azért van szükség, mert egy választópolgár ugyan több listát is ajánlhat, de egy listát csak egyszer. Így kérésre az iroda meg tudja mondani, hogy a választópolgár adatai melyik lista ellenőrzött ajánlásai között szerepelnek.

A NVI az ajánlóíveken szereplő személyes adatok közül az érintett kérelmére csak azokról köteles tájékoztatást adni, amelyeket ellenőrzött. Az NVI ugyanis csak addig folytatta a tételes ellenőrzést, amíg az érvényes ajánlások száma elérte a listaállításhoz szükséges számot.

(MTI)
Címlapkép: álffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke és Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke az Országgyûlés alakuló ülésén az Országházban 2018. május 8-án. MTI Fotó: Kovács Tamás