Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Mi várunk” néven bérlakás- és lakhatási támogatási programot készített a Jobbik

Ez a cikk több mint 4 éves.

Részletes lakhatási programot dolgozott ki a Jobbik, így orvosolnák a lakhatási válságot – jelentette be Z. Kárpát Dániel, a párt országgyűlési képviselője és alelnöke. A program a „Mi várunk” nevet viseli és három pillérből áll.

  • Barnamezős beruházások keretében évente 4-6000 bérlakást építenének.
  • Az üresen álló, több mint félmillió ingatlanok egy részét felhasználnák és bevonnák az otthonteremtési programba.
  • Lakhatási támogatást vezetnének be, melyet utalvány vagy adóvisszatérítés formájában lehet igénybe venni, a bérbeadó kapná, és ennyivel csökkenne a bérbevevő költsége.

A lakhatási támogatás mértéke igazodna a kerületek és régiók albérletpiaci helyzetére és az állampolgárok egyéni gazdasági-jövedelmi státuszára is, a rosszabb helyzetben lévőknek kiemelt támogatás járna.

Évente 5-5 és 10-10 ezer közötti új és felújított bérlakásban gondolkoznak, ami 100 és 200 milliárd forint közötti tételt jelentene a költségvetésben, ez azonban 4-6 éven belül megtérülne a gazdaságnak a párt közgazdászainak a számítása szerint. A lakhatási támogatással kapcsolatban Z. Kárpáti családonkénti 50 ezer, éves 10 milliárd forintnyi költségvetési tételt említett.

A programmal a jobbikos politikus szerint az építőipar is jól járna, mert hazai kivitelezőkkel és beszállítókkal dolgoznának, és vidéki környezetben a közmunka-programot is bevonnák a program kivitelezésébe.

Minderre azért van szükség, mert

„Az utóbbi időszakban sajnálatos módon tovább csökkent azoknak a számaránya, akik saját tulajdonú ingatlanban laknak, tudnak lakni. Az albérlet árak növekedésének pedig látható módon nem szab gátat senki és semmi. Eközben pedig olyan híreket hallunk, hogy egyre többen laknak garázsokban, bezárt üzlethelyiségekben, hiszen ezeknek a bérleti díja még mindig könnyebben kigazdálkodható, mint az a piaci albérletár.” – mondta Z. Kárpáti Dániel.

A Mércének azt is elmondta, komoly problémának tartja, hogy a Budapesten immár 3000-es számban jelen lévő Airbnb-s ingatlanok jelentősen felnyomták az ingatlanpiaci árakat, ezért első körben rendbe tennék a szolgáltatás nyújtásának az adózási környezetét.

A Jobbik sajtótájékoztatóját a Mérce videós közvetítésében itt lehet visszanézni.