Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nagyon nincs rendben, ha gyerekkel toboroznak a seregbe

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ahogy az viszonylag gyorsan körbefutott a neten: a Kanizsa Lokálpatrióta Hetilap április 12-én megjelent számának címlapján egy katonaruhába bújtatott gyerek szerepel, kezében puskával, mögötte jól kiolvasható az „Irány a sereg” felirat, alul pedig egy szép idézet a lap belsejében lévő cikkből:

„Védem a keresztény magyar hazát…”

A lap tulajdonosa egyébként a nagykanizsai önkormányzat cége, a Kanizsa Médiaház Nonprofit Kft.

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány jelezte, hogy az ünnep idején rengetegen kérdezték tőlük, hogy ez a címlap „rendben van-e”. A tömör válaszuk az, hogy nem,

nagyon nincs rendben.

Ezt azonban ki is fejtik bővebben, jelezve többek közt, hogy az ENSZ Gyermekjogi egyezménye (és Kiegészítő Jegyzőkönyve) tiltja, hogy 18 éven aluli gyereket fegyveres erőkhöz vagy fegyveres csoportokba toborozzanak. Ennek megfelelően Magyarországon 2013 óta ez önálló Btk. tényállás.

Megjegyzik továbbá, hogy 2014-ben az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága külön is rákérdezett a debreceni „hagyományőrző” iskolai és iskolán kívüli elfoglaltságokra. Kérdésük fő iránya az volt, hogy adnak-e valódi fegyvereket gyerekek kezébe. Akkor Magyarország azt válaszolta, hogy a gyerekek semmilyen katonai kiképzésben nem vesznek részt.

Ehhez képest a Hintalovon emlékeztet arra, hogy 2017-ben kormányhatározat írta elő a hazafias és honvédelmi nevelés programjának tantervi szintű megjelenítését, majd Honvédelmi Intézkedési Terv kidolgozását kérték az intézményektől, és még ugyanebben az évben útjára indították a Honvéd Kadét Programot is, amelynek részeként többek közt az iskolákban lőteret kell kialakítani. Tavaly pedig ismertté vált a Honvédsuli program, aminek keretében 10-18 éves gyerekeket képeznek ki honvédelemre (többek között egy francia exlégiós).

Az alapítvány felhívta a figyelmet arra, hogy a kadétképzés, és bármilyen harcászati vagy honvédelmi képzés 18 éves kor alatt, a Gyermekjogi egyezménybe ütközik. Ha azonban formailag nem számít „katonai szolgálatnak”, vagy „katonai érdekű egyéb szolgálatnak”, amit a gyerekek csinálnak, akkor tulajdonképpen jogszerű ami történik.

Álláspontjuk szerint a Kanizsai Lokálpatrióta Hetilap címlapja már csak azért is árulkodó, mert a kép alatti felirat („Védem a keresztény magyar hazát”) azt sugallja, hogy a gyerek honvédelmi, katonai érdekű feladatokra való felkészítése és kiképzése zajlik.

„Azon túl, hogy történelmileg nagyon rossz emlékeket ébreszt a gyerekek hadra fogása, és nemzetközi vállalásainkba ütközik 18 éven aluliak katonai kiképzése, érdemes azt is számba venni, vajon milyen jövőt képzelünk el, és milyen jövőre készülünk. A békés egymás mellett élés kereteit teremtjük meg, és arra készítjük a gyerekeinket, hogy abban tudjanak jól működni, vagy már gyerekkortól harcra és háborúra eddzük őket.”

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány közleménye itt olvasható: