Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Menekültekre vadászó milicistavezért tartóztatott le Új-Mexikóban az FBI

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Nyomozóirodája, az FBI szombaton jelentette be, hogy Új-Mexikóban, az USA egyik déli határon fekvő államában letartóztatták egy fegyveres paramilitáris csoport vezetőjét, mivel milíciája papírok nélkül érkező menekültekre vadásztak – írja a Yahoo.

Az iroda azután kezdeményezett eljárást Larry Hopkins ellen, hogy az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) nevű jogvédő szervezet migránsok illegális feltartóztatásával vádolta meg a csoportot, és Új-Mexikó demokrata kormányzója, Michelle Lujan Grisham nyomozást rendelt el.

Hopkinst „lőfegyverekkel és munícióval rendelkező gonosztevő” címen tartóztatta le az FBI.

Ugyanakkor az Egyesült Alkotmányos Hazafiak nevű szélsőséges jobboldali csoport, melynek tagjai hatos csoportokban váltásban őrködnek a határ mentén, és melynek Hopkins „nemzetvezetője”, szóvivőjükön keresztül úgy nyilatkozott,

„nem aggódunk, fel fogják menteni”.

A katonai gyakorlóruhát és fegyvert viselő társaság habár az Egyesült Államok határőrségét segítő, illegálisan érkező közép-amerikai családokat feltartóztató hazafias csoportként definiálja magát, az ACLU szerint

„fasiszta milícia”.

Az ügy hatására a GoFundMe közösségi finanszírozással foglalkozó portál, valamint az online fizetésekhez használatos PayPal felület felfüggesztették az együttműködést a csoporttal az erőszak népszerűsítésére vonatkozó irányelvekre hivatkozva.

Új-Mexikó főügyésze, Hector Balderas a letartóztatás kapcsán úgy nyilatkozott,

„az FBI által vezetett mai letartóztatás világosan mutatja, a törvény betartatása a hatóságok kezében kell hogy legyen, nem fegyveres önjelölt igazságosztókéban.”

A csoport, mely február óta állítólag 5600 migráns megállításában segédkezett, videókat tesz közzé internetes felületein, melyen papírok nélküli határátkelőket szólítanak fel hogy üljenek le, és várják meg, míg a hatóságok megérkeznek.

A határőrség bejelentette, nem támogatják hogy civilek vegyék kezükbe a törvény betartatását.

A csoport – melynek tagjai jelentős számban a hadsereg veteránjai – tagadja a vádakat, miszerint fegyvert fogtak volna menekültekre. Szóvivőjük szerint mindössze önvédelemből hordanak maguknál lőfegyvert – a botrány kirobbanása óta pedig támogatóik száma jelentősen nőtt, Facebook követőik száma pedig több, mint megduplázódott.

Az Egyesült Államokban Donald Trump elnök egyik legfontosabb választási ígérete a mexikói határra építendő fal volt, ahogy az amerikai politikában jelenleg is igen fontos szerepet tölt be a migránsellenes téboly, melyet jobboldali csoportok ki is használnak – a legutóbbi mid-term kampányban is voltak déli jelöltek, akik „migránsok” deportálásával próbálták elnyerni a szavazók kegyét.

A szervezet videója sajnos nem beágyazható, azonban a Yahoo oldalán elérhető.

via Yahoo
Kiemelt kép: Paul Ratje / Facebook