Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gruevszki pártja vesztett, de második forduló jön az észak-macedón elnökválasztáson

Ez a cikk több mint 4 éves.

Egyik jelölt se szerezte meg az 50 százalékot az észak-macedón elnökválasztás első fordulójában. A kormányzó szociáldemokraták jelöltje, Sztevo Pendarovszki 42, míg a korábban a büntetőjogi felelősségre vonás elől Magyarországra szökő Nikola Gruevszki Fidesz-szövetséges pártjának jelöltje, Gordana Sziljanovszka 41 százalékon áll. Az albán pártok jelöltje pedig 12 százalékot szerzett, a szavazóköri eredmények 71 százalékának összeszámlálása után.

A Makfax hírügynökség szerint az ellenzék és a kormánypárt is azt jelentette be, még a hivatalos eredmények összesítése előtt, hogy jelöltjük nyerte meg az első fordulót. A második fordulóban Pendarovszki lehet esélyesebb, aki valószínűleg részben számíthat a harmadik helyezett Blerim Rekát támogató albánok szavazataira is.

Ahogy korábban írtuk, a jelenleg kormányzó szociáldemokraták Sztevo Pendarovszkit, egy szkopjei magánegyetem nemzetközi biztonsággal, külpolitikával és globalizációval foglalkozó oktatóját jelölték. Pendarovszki professzor a 2014-es elnökválasztáson is a szociáldemokraták jelöltje volt. A vereséget követően parlamenti székért indult, és az elmúlt másfél évben az ország NATO-kapcsolataiért felelt.

Az ellenzékbe szorult, jelenleg Hrisztian Mickovszki által vezetett VMRO DPMNE Gordana Sziljanovszkát indítja. Sziljanovszka professzor alkotmányjogot, politikai rendszereket és önkormányzatiságot oktat a Cirill és Metód Egyetemen, a főváros legnagyobb állami felsőoktatási intézményében. Sziljanovszka szolgált már tárca nélküli miniszterként egy korábbi kormányban, és részt vett törvényalkotási és szakmai bizottsági munkákban.

A harmadik, függetlenként induló, de a kisebb, albán-többségű pártok által támogatott jelölt Blerim Reka professzor. Ő nemzetközi kapcsolatokat, nemzetközi jogot és EU-s jogot tanít a Délkelet-Európai Egyetemen. Korábban Észak-Macedónia EU-nagyköveteként szolgált.

Címlapkép: Facebook/Stevo Pendarovski