Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Dílerek”, „bűnözők”, a Csirke és a Halál is felszólalt a Kutyapárt marihuánamenetén

Ez a cikk több mint 5 éves.

Szobatudósok helyet valódi „gyakorlati szakértők”  mondták el véleményüket a drogpolitikáról a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) marihuána-legalizációs rendezvényén, amelyet az április 20-án (4:20) egyidejűleg több száz másik városban is megrendezésre kerülő,  Million Marijuana March keretei között bonyolítottak szombaton.

Az államilag szabályozott fűpiacot zászlajára tűző menet Kossuth téri gyülekezővel kezdődött kora délután, ahonnan a résztvevők ütemes reggae-zenére a Margitszigetre vonultak, ott pedig beszédek, programok, koncertek várták őket. Füves szóviccekkel tarkított transzparensekből sem volt hiány, kollégánk le is fotózott néhányat a szebbek közül. Volt itt Edda Művek-parafrázis, de volt, aki Nemzetközi Fűcsereprogramot követelt.

Fotó: Mérce

Fotó: Mérce

Fotó: Mérce

Fotó: Mérce

A margitszigeti program aztán 15 órakor beszédekkel indult, amely szinte kizárólag a tüntetés céljával ellentétes mondatokat tartalmazott, mondhatni, kiakadt a szarkazmusméter a különböző szerepekbe bújó felszólalóktól.

Egyetlen végtelenül direkt módon kommunikáló felszólaló mégis akadt, aki nem más volt, mint Sopron Csirkéje, aki minden eddiginél szenvedélyesebben kotkodácsolt. Időben rövidebb, de egyértelműen érzelemdúsabb és tartalmasabb beszédet mondott, mint tavaly márciusban a köztévében. (Egy alkalommal például „kodács” helyett mintha „kovács”-ot mondott volna, ez az új retorikai fordulat új politikai irányvonalat is jelenthet, de az is lehet, hogy csak a színpadon utána következő Kovács Gergő MKKP-elnök neve zavarta meg.)

Kovács aztán a Csirke után még véletlenül mondott egy utolsó olyan mondatot, amit (valószínűleg) tényleg annak elsődleges jelentésével használt:

a menettel a szervezők a kábítószerfogyasztás ártalmait akarják csökkenteni,

(már azon túl persze, „hogy nem akarják elfogadni azt, hogy sosem lesz fűmentes a világ”).

A marihuána legalizálásának szükségessége mellett, illetve amellett, hogy a jelenleg üldözésre, büntetésre fordított, és a legális fű adójából származó további milliárdokat inkább megelőzésre, kezelésre és ártalomcsökkentésre fordítsuk, Sárosi Péter érvelt nemrég véresen komoly cikkében a Mércén.

Kovács aztán gyorsan átváltott humorosba, és kifejtette, hogy a Kétfarkú szeret mindenki számára fontos és jelentőséggel bíró dolgokkal foglalkozni, mint például az ingyen sör, az örök élet vagy a gravitáció csökkentése, vagy például azzal, hogy „Magyarországon közel félmillió embert bűnözőnek tartanak egy viszonylag ártalmatlan dolog miatt”. A fű pedig egyébként is rossz, egyenesen Brüsszelből jön, és a bevándorlók hozzák ide.

Az MKKP elnöke kitért arra is, hogy a korábbi Million Marijuana March-rendezvényeket Magyarországon a Kendermag egyesület szervezte, ám a szervezet azóta becsődölt. Az MKKP elnöke szarkasztikusan megjegyezte, hogy ez idehaza „természetes”, ahogyan az is, hogy Magyarországon nem hozzáértőknek, civil szervezeteknek kell megoldaniuk a dolgokat, hanem hatalommal. erővel kell megválaszolni a problémás kérdéseket.

Az EP-kampány persze bedübörgött a Margitszigetre is: „Jó lenne valami politikai hasznot is húzni az egészből, gondoltuk, jó lesz, ha meghívunk ide néhány embereket, akik be vannak szívva, és azt sem tudják, mit írnak alá” – zárta beszédét Kovács, utalva arra, hogy az MKKP is éppen aláírásokat gyűjt a májusi EP-választásra.  A többi felszólalót felkonferálva hozzátette, nem „szobatudósok” fognak okoskodni a könnyűdrogokról, hanem „dílerek”, „bűnözők”, azaz valódi „gyakorlati szakértők”.

Döme Zsuzsanna „Suzie” például igaz történészhez méltóan azt demonstrálta beszédében, mekkora szerencse, hogy magyar történelem vérbe fulladt nem pedig marihuánafüstbe, később pedig a Nemzeti Drogstratégia kapcsán arról beszélt, jobb lenne, ha a kormány még több kerítéssel oldaná meg a kábítószerproblémát:

De a gyógyszeripar sátánja is jókora „propagandát” csinált a szintetikus szereknek:

Végül színpadra lépett meg a Halál is, aki elfogadhatatlannak nevezte többek között azt, hogy a marihuána legálissá tétele óta Hollandiában csökkent a kábítószer-fogyasztás miatti mortalitási ráta: