Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szép csendben, avatóünnepség nélkül kerül új helyére a Nagy Imre szobor

Ez a cikk 5 éves.

2018. decemberének utolsó napjaiban számoltunk be róla, hogy a hajnali órákban elszállították Nagy Imre szobrát a Vértanúk teréről. A szobrot a Jászai Mari térre helyezik át, eredeti helyére pedig a vörösterror áldozatainak emlékműve kerül. A Népszava felkereste a Kossuth tér átépítéséről, valamint az Országház tágabb környezetének megújításáról gondoskodó Steidl Imre Program vezetőjét, Wachsler Tamást, akitől azt szerette volna megtudni, ki adja majd át az új helyén a Nagy Imre szobrot.

A kérdésre a következő szűkszavú válasz érkezett „avatóünnepséget nem tervezünk.”

Pótó János történészt, a Nagy Imre Emlékház igazagtója a hírre reagálva a Népszavának azt mondta, miként a szobor eltávolítása, a felállítása is hullámokat fog verni a médiában, de nyilván nem akarják, hogy ezek a hullámok az elkerülhetetlennél nagyobbak legyenek. Ezért nem szeretne Orbán, a kormány vagy a Fidesz újabb avatást.

Mégiscsak ellentmondásos lenne, ha egy ennyire antikommunista retorikájú „ráadásul végletekig leegyszerűsített, fekete-fehér paneleket sulykoló propagandagépezet” arról lenne kénytelen beszámolni, hogy valamelyik fideszes vezető felavatja a kommunista miniszterelnök szobrát – mondta a történész, aki  szerint így az az üzenet, hogy „áthelyeztek ugyan, de meghagytak egy szobrot.”

Nem akarják méltatni a „kommunista miniszterelnököt”. A sematikus gondolkodásba nem fér bele, hogy voltak esetleg másfajta kommunisták is.

A kommunista szó egy bélyeg, és aki büszkén annak vallotta magát, vagy akire rásütik, egyaránt kidobandó nemhogy a nemzeti panteonból, hanem még a történelemből is – mondta a történész a Népszavának.

 Orbán Viktor tavaly nyáron még kiosztotta a jobbikos Szávay Istvánt a Parlamentben Nagy Imre szerepével kapcsolatban, megvédve a mártír miniszterelnököt:

„Nagy Imre kommunista pártban betöltött szerepével és nézeteivel sokan nem értenek itt egyet, de Nagy Imre a halált választotta, hogy kiálljon a hazája mellett, és azzal, hogy nem tagadta meg a magyar népet, megváltotta a nemzet tiszteletre méltó vezetői közé a menetjegyét.”

Pótó szerint ennek egyik oka az, hogy Orbán Viktor Nagy Imre újratemetésén lett országosan ismert politikus, amiről igyekeznek nem beszélni, de attól még tény, a másik oka pedig az lehetett, hogy Orbán csupán a mindkettejük által betöltött miniszterelnöki tisztség méltóságát védi.

Mécs Imre ötvenhatos halálraítélt, volt országgyűlési képviselő is nyilatkozott a lapnak: szerinte sunyi és romlott eljárásról van szó. Úgy véli, a Fidesz az új helyszín kiválasztásakor kegyeletsértő módon szimbolikus jelentőséget szánt annak, hogy a Jászai Mari térnél lévő mai Képviselői Irodaház annak idején ÁVH-, majd pártközpontként működött.

Mécs úgy véli, ha körbenézünk a Kossuth téren,

„néhány golyólyukon kívül semmi sem emlékeztet a XX. század legjelentősebb magyar eseményére, az 56-os forradalomra és szabadságküzdelemre. Az egész magyar nemzetet meggyalázták”

Megemlékezés 2018. december 28-án a Vértanúk terén, a Nagy Imre szobor elbontásának napján.

A szobor elbontásának napján több ellenzéki párt és a Nagy Imre Társaság közös megemlékezést tartott a Vértanúk terén, Mécs Imre ugyanakkor komoly dilemmának tartja, szervezzenek-e ünnepséget a szobor új helyén. Végül arra jutott, hogy a Nagy Imre iránti tiszteletből nem szabad odamenni, más módon kell kifejezni a felháborodást:

„ha megjelennénk, akkor a Fidesz-kormány ezt úgy venné, hogy legitimáltuk Nagy Imre és a forradalom emlékének meggyalázását”

– mondta.