Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A költségvetési csalással gyanúsított cseh miniszterelnök vádemelés esetén is maradna kormányfő

Ez a cikk több mint 5 éves.

Andrej Babiš cseh miniszterelnök ma közölte, akkor sem mondana le, ha az ügyészség vádat emelne ellene egy 50 millió koronás (kb. 622 millió forint) költégvetési csalás ügyben. A cseh miniszterelnök ügyében a rendőrség vádemelést javasolt, de Babiš szerint politikai motivációjú az ügy.

Andrej Babiš a cseh közszolgálati rádió épületéből szemléli az ellene irányuló utcai demonstrációt 2018. augusztus 21-én. Forrás: Twitter.com/NemecekJa

Csütörtökön közölte a rendőrség, hogy vádemelést javasol Andrej Babiš cseh miniszterelnökkel szemben, amiért a gyanú szerint cége fiktív vállalkozásokon keresztül hívott le uniós támogatásokat. A kormányfőt, aki egyben a Forbes leggazdagabb csehek-listáján a második hely birtokosa, öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti.

A 2015 óta húzódó, Gólyafészek néven elhíresül ügyet az Átlátszó foglalta össze. Az ügy röviden arról szól, hogy a mniszterelnök tulajdonában lévő, Gólyafészek nevű cég 50 millió korona (kb. 622 millió forint) EU-támogatáshoz jutott, a gyanú szerint erre a célra létrehozott fiktív kisvállalkozásokon keresztül.

Az ügyben a miniszterelnök felesége és fia, valamint a párt korábbi alelnöke érintettsége is felmerült. Utóbbi kettő egyelőre úgy tűnik, nem kerül bíróság elé.

A cseh rendőrség 2015 decemberében kezdett vizságlódni, majd 2016 márciusában az Európai Csalás Elleni Hivatala (OLAF)  is bekapcsolódott a nyomozásba, amelyet 2017 decemberében zártak le. Az OLAF 2017-es jelentése, melyet a cseh pénzügyminisztérium megpróbált eltitkolni a nyilvánosság elől, „súlyos szabálytalanságokat” észlelt. A jelentést végül 2018 januárban két napilap hozta nyilvánosságra.

Egy oknyomozó cikkben 2017 májusában eredeti dokumentumok jelentek meg:

ezek szerint az Andrej Babiš tulajdonában álló luxus-szabadidőközpont felépítéséhez szükséges támogatási kérelmet hamis adatokkal adták be, a dokumentumok Babiš aláírását is tartalmazták.

A cseh parlament alsó háza megvonta Babiš és pártjának alelnöke, Faltynek képviselői mentelmi jogát. Miután azonban a 2017 októberi választáson mindketten újra parlamenti mandátumhoz jutottak, Babišból pedig még miniszterelnök is lett, az ellenük folytatott eljárás megszakadt, és visszakapták a képviselőket megillető mentességet. (Faltynekről, aki Babiš korábbi üzleti partnere volt, azóta a cseh államügyész megállapította, hogy nem vett részt az állítólagos csalás elkövetésében.)

A rendőrség a vádemelési javaslatot most a cseh állami ügyészség elé terjesztette, a vádirat benyújtásáról ők döntenek majd. A cseh miniszterelnököt öttől tíz évig tartó szabadságvesztésre is ítélhetik.

A miniszterelnök az ügy kirobbanása óta azt hangsúlyozza, hogy az eljárás politikai indíttatású, az AFP hírügynökség közlése szerint szombaton azt nyilatkozta, akkor sem mondana le, ha az ügyészség vádat emelne ellene.

A koalíciós partner szociáldemokraták legalábbis az ügyészség vádemelésről határozó döntéséig kitartanak a kormányfő mellett, és ha ez így marad, akkor az ellenzék által esetlegesen kezdeményezett bizalmatlansági indítvány is el fog bukni.

Babiš ügyében az Európai Bizottság is vizsgálódik: Günther Oettinger, az EU költségvetési biztosa az összeférhetetlenséget vizsgálja a cseh miniszterelnök cégének EU-s támogatása kapcsán: a kérdés az, hogy hogyan befolyásolta Babiš a pénzek mozgását. Az Átlátszó cikke arról is ír, hogy a cseh ellenzék az Európai Unió intézményeit az ügy hátráltatásával vádolják.

Ivan Bartoš, a legnagyobb ellenzéki erő, a Kalózpárt vezetője szerint Günther Oettinger, az EU költségvetési biztosa folyamatosan zárt ajtók mögött tárgyalja az ügyet, és úgy halogatják a miniszterelnök cége átvilágításának eredményét, hogy az csak az uniós választások után kerülhessen a cseh nyilvánosság elé.