Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.
Önkormányzati választás 2019.
Főopolgármester-választás állása 100%-os feldolgozottságnál
50,86%
KARÁCSONY GERGELY
44,1%
TARLÓS ISTVÁN
4,46%
PUZSÉR RÓBERT
Jelenleg esélyes budapesti polgármesterek
kormánypárti
9
ellenzéki
14
Feldolgozottság: 100%
Jelenleg esélyes megyei jogú városok polgármesterei
kormánypárti
13
ellenzéki
10
Feldolgozottság: 100%
Kattints ide a részletekért!

A költségvetési csalással gyanúsított cseh miniszterelnök vádemelés esetén is maradna kormányfő

Andrej Babiš cseh miniszterelnök ma közölte, akkor sem mondana le, ha az ügyészség vádat emelne ellene egy 50 millió koronás (kb. 622 millió forint) költégvetési csalás ügyben. A cseh miniszterelnök ügyében a rendőrség vádemelést javasolt, de Babiš szerint politikai motivációjú az ügy.

Andrej Babiš a cseh közszolgálati rádió épületéből szemléli az ellene irányuló utcai demonstrációt 2018. augusztus 21-én. Forrás: Twitter.com/NemecekJa

Csütörtökön közölte a rendőrség, hogy vádemelést javasol Andrej Babiš cseh miniszterelnökkel szemben, amiért a gyanú szerint cége fiktív vállalkozásokon keresztül hívott le uniós támogatásokat. A kormányfőt, aki egyben a Forbes leggazdagabb csehek-listáján a második hely birtokosa, öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti.

A 2015 óta húzódó, Gólyafészek néven elhíresül ügyet az Átlátszó foglalta össze. Az ügy röviden arról szól, hogy a mniszterelnök tulajdonában lévő, Gólyafészek nevű cég 50 millió korona (kb. 622 millió forint) EU-támogatáshoz jutott, a gyanú szerint erre a célra létrehozott fiktív kisvállalkozásokon keresztül.

Az ügyben a miniszterelnök felesége és fia, valamint a párt korábbi alelnöke érintettsége is felmerült. Utóbbi kettő egyelőre úgy tűnik, nem kerül bíróság elé.

A cseh rendőrség 2015 decemberében kezdett vizságlódni, majd 2016 márciusában az Európai Csalás Elleni Hivatala (OLAF)  is bekapcsolódott a nyomozásba, amelyet 2017 decemberében zártak le. Az OLAF 2017-es jelentése, melyet a cseh pénzügyminisztérium megpróbált eltitkolni a nyilvánosság elől, „súlyos szabálytalanságokat” észlelt. A jelentést végül 2018 januárban két napilap hozta nyilvánosságra.

Egy oknyomozó cikkben 2017 májusában eredeti dokumentumok jelentek meg:

ezek szerint az Andrej Babiš tulajdonában álló luxus-szabadidőközpont felépítéséhez szükséges támogatási kérelmet hamis adatokkal adták be, a dokumentumok Babiš aláírását is tartalmazták.

A cseh parlament alsó háza megvonta Babiš és pártjának alelnöke, Faltynek képviselői mentelmi jogát. Miután azonban a 2017 októberi választáson mindketten újra parlamenti mandátumhoz jutottak, Babišból pedig még miniszterelnök is lett, az ellenük folytatott eljárás megszakadt, és visszakapták a képviselőket megillető mentességet. (Faltynekről, aki Babiš korábbi üzleti partnere volt, azóta a cseh államügyész megállapította, hogy nem vett részt az állítólagos csalás elkövetésében.)

A rendőrség a vádemelési javaslatot most a cseh állami ügyészség elé terjesztette, a vádirat benyújtásáról ők döntenek majd. A cseh miniszterelnököt öttől tíz évig tartó szabadságvesztésre is ítélhetik.

A miniszterelnök az ügy kirobbanása óta azt hangsúlyozza, hogy az eljárás politikai indíttatású, az AFP hírügynökség közlése szerint szombaton azt nyilatkozta, akkor sem mondana le, ha az ügyészség vádat emelne ellene.

A koalíciós partner szociáldemokraták legalábbis az ügyészség vádemelésről határozó döntéséig kitartanak a kormányfő mellett, és ha ez így marad, akkor az ellenzék által esetlegesen kezdeményezett bizalmatlansági indítvány is el fog bukni.

Babiš ügyében az Európai Bizottság is vizsgálódik: Günther Oettinger, az EU költségvetési biztosa az összeférhetetlenséget vizsgálja a cseh miniszterelnök cégének EU-s támogatása kapcsán: a kérdés az, hogy hogyan befolyásolta Babiš a pénzek mozgását. Az Átlátszó cikke arról is ír, hogy a cseh ellenzék az Európai Unió intézményeit az ügy hátráltatásával vádolják.

Ivan Bartoš, a legnagyobb ellenzéki erő, a Kalózpárt vezetője szerint Günther Oettinger, az EU költségvetési biztosa folyamatosan zárt ajtók mögött tárgyalja az ügyet, és úgy halogatják a miniszterelnök cége átvilágításának eredményét, hogy az csak az uniós választások után kerülhessen a cseh nyilvánosság elé.

Olvass tovább!