Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Vona 1 Gólya” – transzparenssel reagált Bayer Zsolt a Kúria V1G-ítéletére

Bayer Zsolt vasárnapi TV-műsorának adásában reagált a Kúria döntésére, amely jogerősen elmarasztalta őt, mert Vona Gábort gecinek és szarnak hívta.

Szerdán hozott ítéletet a Kúria, amelyben Bayer Zsoltot 300 ezer forint sérelemdíj és a perköltség megfizetésére, illetve nyilvános bocsánatkérésre ítélte egy 2016 decemberi blogposztjáért, amelyben a Jobbik akkori elnökét illette a fenti szavakkal.

Bayerék védekezésükben azzal érveltek, a G-nap óta a geci kifejezés szállóigévé vált a politikai közbeszédben, az ellenzéki pártok használják a kifejezést a miniszterelnökre az O1G alakban, illetve az ügyvéd szerint Bayer nem Vonát, hanem politikáját illette a trágár szavakkal.

Az Index tudósítása szerint a Kúria ítéletében azt is kimondta, hogy az O1G-s transzparensek általános politikai állásfoglalásnak számítanak, azonos politikai csoporthoz való tartozást fejeznek ki, nem pedig Orbán Viktor támadják személyében. Összességében pedig a lap tudósítása szerint azt mondta ki a Kúria:

„Bizonyos rétegeken kívül ezeknek a kifejezéseknek a használata nem elfogadható személyekre, Bayernek pedig meghatározó szerepe lehet a közbeszéd szintjének emelésében vagy züllesztésében. Az ítélőtábla másodfokú, most helybenhagyott ítélete szerint a sértés és lealázás szándéka még közszereplővel szemben sem megengedett. Az pedig, hogy mások is illetnek ilyen kifejezésekkel embereket, még nem teszi jogszerűvé Bayer magatartását. ”


Bayer most erre reagált heti műsorában. A Hír TV műsorvezetője az adás kezdetén egy transzparenssel jelent meg, majd azt kérdezte a közönségtől, egy politikai közösséget alkotnak-e? Miután a nézők azt felelték, hogy igen, minden néző felemelte a kezében lévő lapot, amire V1G felirat volt írva, és Bayer is megfordította transzparensét, amelyen szintén a V1G volt olvasható. Ezután a publicista bejelentette, ez egy új politikai közösség, amely a V1G, azaz a Vona 1 Gólya kifejezés köré épül.

Címlapkép: Hír TV / Youtube