Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Van olyan megye, ahol a lakástámogatási osztály működése is leállt a köztisztviselők felmondása miatt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az Indexhez érkezett információk szerint van olyan megye, ahol a lakástámogatási osztály működése állt le, máshol a gyámügy akadozik, a köztisztviselők nagy számú felmondása miatt. Mindeközben a kormány egy titkos határozatában saját maga is további elbocsájtásokról döntött.

Az Indexhez érkezett panaszokból kitűnik, nem csupán a 10 éve lényegében nem emelkedő bérekkel, és az új munkaügyi szabályokkal van gond, hanem azzal is, hogy a kormány a kieső munkahelyeket nem akarja pótolni.

Pedig márciusban közel 2500-an mondtak fel a szakszervezetek által közszolgálati rabszolgatörvénynek hívott törvényi változás miatt, ami hosszabb munkaidőt, az eddiginél több munkát és kevesebb szabadnapot jelent a köztisztviselők számára.

Márpedig ez a 2500 fős létszámcsökkenés óriási gondokat okozhat, hiszen ahogy az Index megnézte, a különböző kormányhivatalok SZMSZ-i alapján körülbelül 50 ezer főnek kéne ellátnia a köztisztviselői munkákat. Hogy mennyi ez a szám, azt pontosan nem lehet kideríteni, bár elég logikus lenne, hogy nyilvános legyen ez az információ, a kormány mégis titkolja. De a fenti számból is látszik, hogy az egyébként is túlterhelt állomány valószínűleg tíz százalékos csökkentése komoly fennakadásokat okozhat az állampolgárok ügyeinek intézésében.

A változás, és az alacsony fizetések miatt a köztisztviselők márciusban sztrájkoltak is. Az erről készült videónkat itt nézhetitek meg:

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi