Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Dobrev Klára: olyan kihívások előtt állunk, amelyeket egy ország sem tud egyedül megoldani

Ez a cikk több mint 4 éves.

Vasárnap 11 órától tartotta európai parlamenti kampányindító rendezvényét a Demokratikus Koalíció, amelyen a párt elnöke, Gyurcsány Ferenc mellett felszólalt az EP-lista első három helyét elfoglaló jelölt, Dobrev Klára, Molnár Csaba és Rónai Sándor is.

Az egykori miniszterelnök hosszan sorolta a Fidesz és az Orbán-kormány bűneit, de futotta néhány önkritikus mondatra is. Gyurcsány szerint az elkövetkező hetekben „iszonyatos küzdelemre” készülnek „egy politikai-erkölcsi, erkölcstelen monstrummal” szemben.

A mostani EP-választások céljának azt nevezte, hogy a magyarok megmutassák, létezik egy másik Magyarország, és emögött legalább annyian állnak, mint az „országromboló kormány mögött”.

Az Orbán-kormány vétkeinek felsorolása után Gyurcsány leszögezte: „világossá kell tenni, miben hiszünk, és miben nem”. A pártelnök szerint a DK-ban hisznek abban, hogy az ember szabadnak született, a szabadság rendjét pedig lehetőségek sokaságával kell felöltöztetni. Hisznek az emberiség egyetemességékben, de hisznek a hazában is. Hisznek a demokráciában mint a szabadság politikai rendjében, és az emberek segítésében, a szolgáló és védő államban.

Arról is beszélt, miben nem hisz:

  • hogy csak egyfajta módon lehet boldog és teljes életet élni, csak egyfajta módon lehet szeretni, jó anyának lenni;
  • egyetlen nemzet felsőbbrendűségében sem, és abban sem, hogy bármely társadalmi csoport születésénél fogva uralkodásra, vezetésre, kormányzásra teremtetett;

Ezek után, a rendszerváltás utáni évtizedek tapasztalatait megidézve Gyurcsány néhány önkritikus kijelentést is tett. Szerinte a rendszerváltás után elfelejtettük, hogy aki a demokráciában alszik, az diktatúrában ébred, vagyis, hogy a demokrácia egyedül nem képes megvédeni magát.

Rövidlátóak voltunk, nem ismertük eléggé, hogyan működik a világ – mondta.

„A demokráciáért minden nap meg kell küzdeni, nem hangzatos szövegekkel, nem pátosszal, nem az intellektuális felsőbbrendűség kimutatásával” – tette hozzá.

Szerinte a demokrácia melletti legfontosabb érv, hogy minden más rendnél emberibb, és minden más rendnél jobb életet tud teremteni. Ha ez nincs, a többség előbb-utóbb elfordul tőle.

És akkor jönnek a történelem farkasai, a történelem gazemberei, mint az Orbán nevű, a Le Pen, meg a Salvini, akik aztán megtanítanak félni, megtanítanak gyűlölni, és bezárnak a gyűlölet áthatolhatatlan falai közé – jelentette ki.

(Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Arról is beszélt, a végső küzdelem nem a kormánypárt elnökével van, hanem azért rá szavazó 2-2,5 millió emberért folyik, akik azt gondolják, ők állnak a történelem jó oldalán.

„Ők a polgártársaink, magyarok, nem őket hibáztatom” – mondta Gyurcsány. Legnagyobb feladatának tartja, hogy eljusson hozzájuk, kérdéseket vessen fel nekik, és rávegye őket, hogy nézzenek körül.

Ezek után a választás európai tétjeiről is beszélt. Szerinte nem szabad Európával is elkövetni ugyanazt a hibát, mint a demokráciával és jogállammal. Vagyis nem szabadna 10 év múlva arra ébredni, hogy nem küzdöttünk meg Európáért.

Gyurcsány figyelmeztetett: Európával való esetleges szakításunk nem fog békésen történni. Szerinte a bezárkózás és a nacionalizmus előbb erőforrásokért folyó konfliktushoz, majd pedig háborúhoz vezet. Úgy véli, ez nem riogatás, hiszen elég csak ránézni a menekültkérdésre: öt éve Magyarország a többi európai országhoz hasonlóan viszonyult a menekültekhez, már ötből négy magyar elutasítja őket.

„Öt év kellett hozzá és egy gazember kormány, hogy ez megváltozzon” – mondja, attól tartva, hogy az EU kérdésében is hasonló változásokat hozhat a Fidesz politikája.

Gyurcsány ehelyett azt szeretné, ha Magyarország „a béke hírnöke és az együttműködés kovácsa” lenne az unióban.

Zárásképp három érvet hozott fel a DK-ra szavazás mellett:

  • mert kiszámítható és egységes párt. A pártelnök szerint aki a DK-ra ma szavaz, az tudja, hogy évek múlva mit fog képviselni a nagy sorskérdésekben.
  • mert soha egyetlen pillanatra sem alkudtak meg sem politikai, sem üzleti értelemben a Fidesszel;
  • mert a legeurópaibb párt.

Gyurcsány után Rónai Sándor, a lista harmadik, és Molnár Csaba a lista második helyezettje szólalt fel. Rónai felidézte, egyetemistaként egy áruházban dolgozott, havi 55 ezer forintot keresett, de az egykulcsos adó bevezetése után ez tovább apadt. E

„Ezt nagyon igazságtalannak tartottam” – jegyezte meg. Elmondása szerint nem tervezett politikus lenni, de fel kellett tennie a kérdést: ki fog harcolni a hétköznapi családokért, ki fog harcolni a hétköznapi fiatalokért, ha mindenki elmegy, vagy megbújik. Ezért döntött a politikába történt belépése mellett, és ígéri az EP-ben sem fog hátrálni a hétköznapi emberek képviseletében.

Molnár Csaba szerint hat hetünk van arra, hogy megmutassunk, mit veszíthetünk, ha nem szállunk szembe a kormány Európa-ellenes politikájával. A választás tétjét abban határozta meg, hogy a magyaroknak meg kell mutatniuk:

„nem az orbáni vesztes csapat tagjai vagyunk!”

Olyan kérdésekre fogunk választ adni május 26-án, hogy megengedjük-e Orbánnak, hogy továbbra is azt mondja, a magyarok többségét képviseli. Molnár úgy véli, ha ezt megengedjük, akkor megmutatjuk, hogy „mi is megyünk vele a sarokba.”

Az EP-képviselő egy metaforával is előrukkolt: az unió szerinte egy ház, amely évtizedek óta fokozatosan épül, a „mi feladatunk, hogy befejezzük ezt a házat” az Európai Egyesült Államok megvalósításával.

Beszélt arról is, hogy Orbán nem Európa ellen harcol, mert ahhoz gyenge, Orbán az európai Magyarország ellen küzd: minden alkalommal, amikor szavakban Európát támadja, valójában saját hazai hatalmát akarja bebiztosítani, erősíteni.

Ezzel párhuzamosan azt is elmondta, hogy az orbáni diskurzus ellenére az EU-ban nincsenek bevándorláspártiak és bevándorlásellenesek, csak Európa-pártiak és Európa-ellenesek, „építők és rombolók”.

„Nem akarunk Európa balekjai lenni azzal, hogy hozzákötjük magunkat egy veszteshez, és vele együtt elsüllyedünk a népek tengerében” – mondta.

Dobrev Klára, Molnár Csaba és Rónai Sándor (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Molnár után a kormánymédia által meghurcolt Nagy Blanka állt a színpadra. Elmondta, nevetett, amikor Bayer Zsolt betámadta őt, nevetett azon, hogy egy „alattomos, hazug és korrupt ember akar rólam negatív bizonyítványt kiállítani”. Hozzátette: ha bukásra állna, nem lenne joga, hogy kritizálja a kormányt, nem lehetne véleménye?

Nagy Blanka szerint azzal, hogy megmutatták, milyen jegyei vannak, a fideszesek saját oktatáspolitikájukat köpték szembe, mert bizonyították: itthon nem működik egy rendszer, amelyben az embereknek véleményük lehet, álmaik lehetnek.
Szerinte azonban a médiában való meghurcoltatás nem egy újabb ok arra, hogy csöndben maradjunk, hanem ez egy újabb ok arra, hogy felálljunk, és igenis elmondjuk a véleményem a kormányról.

„Arra szeretnék mindenkit megkérni, hogy álljunk fel és mondjuk el az igazunkat, mondjuk el, ha igazságtalanság ér” – zárta beszédét.

Az esemény utolsó szónoka a listavezető Dobrev Klára volt. Elmondta: egy olyan Európáról álmodik, ahol mindenki jólétben él, ahol nincsenek másodrendű állampolgárok. Egy olyan Európáról, amely képes megvédeni a polgárait a külső veszélyektől, de attól is, ha a saját kormányuk diktatúrát épít, mert „Európa minket Orbán Viktortól is meg tud védeni” – tette hozzá. Ezt az álmot az Európai Egyesült Államok tudja megvalósítani – jelentette ki, leszögezve, hogy az európai országok együtt sokkal erősebbek és gazdagabbak.

Az ellenzéki politikus amellett érvelt, hogy Európának az embereket kell támogatnia. Be kell vezetni az európai minimál-nyugdíjat, az európai minimálbért, az európai családi pótlékot és a mindenkinek járó európai minimumellátást. Ezeket a járandóságokat a multinacionális cégekre kivetett adókból lehetne finanszírozni – vélekedett.

Azt is leszögezte, nem hagyják, hogy Magyarország olyan ország legyen, ahonnan sok százezer ember elmegy. Úgy fogalmazott: el fogják kergetni Orbán Viktor miniszterelnököt és hazahívják a külföldre költözött százezreket.

Az elkövetkezendő években olyan kihívásokkal állunk majd szemben, amelyeket egyetlen egy ország sem képes egyedül megoldani – mondta, példaként említve a klímaváltozást, a technológiai forradalmat, a terrorizmust és a népvándorlást. Ha Orbán Viktor politikája érvényesül, akkor a magyaroknak nem lesz beleszólásuk abba, milyen legyen az új világ – jelentette ki.

Nem a bezárkózó ország az erős és szuverén, hanem az, amelyik részesévé tud válni egy erős Európának – szögezte le. Ha ennek az akadálya Orbán Viktor, akkor ezt az akadályt távolítsuk el – fogalmazott.

Az DK kampánynyitóját Facebook-oldalunkon közvetítettük élőben, a felvételt itt nézhetitek vissza:

(Mérce / MTI)

Címlapkép: MTI/Mohai Balázs