Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Unió kiadta az iránymutatást a megállapodás nélküli brexit esetére a mai tárgyalások előtt

Ez a cikk több mint 5 éves.

A ma esedékes, brexit menetét tárgyaló Európai Uniós szintű munkavacsora előtt hard brexit, vagyis rendezetlen kiválás esetére vonatkozó iránymutatást tett közzé az Európai Bizottság.

A gyakorlati iránymutatásban a tartózkodási jogról, a társadalombiztosítási jogosultságról, az adatvédelemről, a gyógyszerekről és orvostechnikai eszközökről, a rendőrségi és igazságügyi együttműködésről van szó.

Ennek értelmében amennyiben egy brit állampolgár a kilépés előtt az EU területén tartózkodott, úgy arra a kilépés után is jogosult, e tekintetben pedig kölcsönösséget vár Nagy-Britanniától az EU.

A bel- és igazságügyi együttműködésnek a nemzetközi jogon alapuló, alternatív keretekre és együttműködési mechanizmusokra kell épülnie, tehát a jelenlegi gyakorlat folytatása helyett – mivel a britek kilépnek – új alapokat kell találni e téren.

A gyógyszerek és orvostechnikai eszközökkel kapcsolatban a Bizottság kifejtette, a kilépésben érintett termékek és eszközök valószínűleg továbbra is meg fognak felelni az Uniós előírásoknak, ugyanakkor azok megfelelőségének újbóli bizonyítása miatt elképzelhető, hogy időszakosan hiányhelyzet alakulhat ki néhány termék esetén.

Ennek elkerülése érdekében a bizottság együtt fog működni az Európai Gyógyszerügynökséggel (EMA) és a nemzeti gyógyszerészeti hatóságokkal, így minimalizálva az ellátatlanságból fakadó kockázatokat, emellett kitér a GDPR további alkalmazására is.

Az iránymutatásban részletesen taglalják a halászati és vízhasználati jogokat, tekintve hogy a Csatorna egyik oldala brit, míg a másik oldala uniós területre fog esni – 2019. folyamán az EU biztosítja felségvizei használatának lehetőségét Nagy-Britannia számára, az állampolgárok tartózkodási jogához hasonlóan a reciprocitás elvén. Amennyiben az EU-s halászok nem használhatnák a brit vizeket, az Unió kártérítésben részesíti őket az elmaradt fogás miatt.

A közlemény megjegyzi,

„Megállapodás nélküli kilépés esetén nem lépnek életbe átmeneti rendelkezések, attól az időponttól kezdődően az unió egyetlen, a tagországaira vonatkozó jogszabálya sem alkalmazható többé az Egyesült Királyságra.”

Ez esetben a nemzetközi jog vonatkozó passzusai alapján alakul az ország és az EU viszonya, valamint az olyan nemzetközi szervezetek szabályai szerint, mint a Világkereskedelmi Szervezet.

A brit állampolgárok onnantól kezdve nem az EU polgárai, a határokon más nem-EU-tagországok polgáraihoz hasonlóan ellenőrzésekre kell számítaniuk, ami habár a tagországok felkészültek az ezzel járó adminisztratív feladatokra, késéseket okozhat.

Miközben az EU-követek úgy látják, igen valószínű hogy a brexitet ismét elhalasztják, amennyiben nem történik előrelépés a mai, azaz szerdai találkozón, elképzelhető, hogy a szigetország péntektől nem tagja az Uniónak.

A brit kilépés legfrissebb határideje április 12. péntek, de lehet hogy május 23. lesz. De az is lehet, hogy június 30. Vagy esetleg jövő március. Theresa May brit kormányfő hosszabbítana, eddig csak rövid időre szeretett volna, most viszont új látszik, hajlandó lenne hosszabban is. Mindenesetre akit érdekel, mi ez a sok dátum, és miért megy May már megint tárgyalni az uniós vezetőkkel, ezen a linken utána olvashat.
via MTI
Címlapkép: Sky News UK