Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több ezer lengyel iskolában sztrájkolnak a kormány ellen a tanárok

Ez a cikk több mint 5 éves.

Lengyelország 1993 utáni történetének eddigi legnagyobb sztrájkja kezdődött el ma reggel, miután az ország legnagyobb – általános iskolai és középiskolai –tanárokat tömörítő szakszervezete, a ZNP bejelentette, nem hajlandó velük az oktatási minisztérium tárgyalni a havi 1000 zlotys (75.000 Ft) béremelésről, amely a szakszervezet minimális követelése volt.

Ezért a ZNP vezetői a mai napra figyelmeztető sztrájkot jelentettek be, amelyen országszerte az összes tanár és óvodai nevelő 80%-ának részvételével ma reggel 8 órától tart.

Az oktatási tárca korábban csupán 15%-os béremelést ajánlott meg a tanári karnak, ebbe viszont egy kisebb szakszervezeten kívül senki sem ment bele az érdekvédelmi részről.

Sławomir Broniarz, a ZNP vezetője egy kereskedelmi tévén tegnap azt mondta,

„ez lesz az oktatás legnagyobb sztrájkja 1993 óta. […] készek vagyunk meggyőzni a kormányt arról, hogy ez a sztrájk nem pusztán gazdasági okokból tört ki, hanem annak fő célja az oktatás minőségének javítása, amelyet az elmúlt évek jelentős mértékben romboltak.”

Sławomir Broniarz, a ZNP vezetője sajtótájékoztatója a lengyel általános tanársztrájk első napján, 2019 április 8-án / Fotó: ZNP-ZG, Twitter

– tette hozzá, arra utalva, hogy a kormányzó, szélsőjobboldali lengyel Jog és Igazságosság, a katolikus egyházzal együttműködve szerintük kevésbé szabaddá, és minőségileg is rosszabbá tette az oktatói-nevelői munka feltételeit a lengyel közoktatásban.

Noha azt már bejelentették, hogy tagjaik túlnyomó többsége ma beszünteti a munkát, Broniarz arról egyelőre nem szólt, hogy pontosan mennyi ideig fog tartani a sztrájk.

A tanári fizetések Lengyelországban 3045 és 5065 zloty (228.300 – 420.200 Ft) között mozognak, amely a helyi, versenyszférás fizetésektől lefelé rendkívüli módon eltér.

A sztrájkra azért most kerül sor, mert a középiskola alsóbb osztályaiban az országban szokásos minősítő vizsgákra éppen szerdától kerülne sor.  Michał Dworczyk, a lengyel Miniszterelnökséget vezető miniszter ezzel kapcsolatban arra kérte a tanárokat, hogy a sztrájktól függetlenül „legyenek tekintette a tanulókba” és szerdáig bizotsítsák, hogy a vizsgákat le lehessen bonyolítani.

Az általános tanársztrájk kifejezetten nagyon rossz időpontban jött a lengyel jobboldali kormánynak. Hat héttel az EP-választások előtt ugyanis már nemcsak egy velük közel azonos támogatottságú, liberális-ellenzéki nagykoalícióval, hanem immár konkrétan az oktatási rendszer leállásával is szembe kell nézniük.

A nemrégen sikeres sztrájkok sorozatát tartó amerikai tanárszakszervezetek pedig szolidaritási fényképek egész áradatával álltak ki lengyel kollégáik küzdelme mellett a közösségi médiában:

(Euronews, Reuters)

Címlapkép: Google Maps