Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hiába nevezték meg a pártok, Pikó András még nem döntött, indul-e a nyolcadik kerületben polgármesternek

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szombaton nevezte meg budapesti kerületi polgármester-jelöltjeit az MSZP-Párbeszéd, a DK és a Momentum. A nyolcadik kerületben a Momentumnak lett lehetősége jelöltet megnevezni, és ők a Klubrádió műsorvezetőjét, Pikó Andrást nevezték meg, csakhogy Pikó még nem döntött a polgármester-jelöltségről.

Mint Pikó a Facebook oldalán elmondta, számára megtisztelő a jelölés, és szerinte ez a civilek munkájának elismerése, de se ő, se az őt támogató C8 csoport még nem döntött annak elfogadásáról.

„Nekem és a társaim számára csak akkor van értelme az együttműködésnek a pártokkal és akkor indokolt a jelölés elfogadása, ha a civileket és engem nem biodíszlet szerepre szánnak, hanem valódi esélyt adnak a civil politika érvényesülésére”

– írja Pikó, aki elmondta a Momentum Mozgalom egyik vezetőjével Donáth Annával többször is beszélt, és nagyon biztatóak voltak a beszélgetések.

A Pikót támogató C8 ennél konkrétabban fogalmazott Facebook-oldalán:

„Meggyőződésünk, hogy a demokratikus politikai pártok és a C8 lehetséges együttműködése csak akkor szolgálhatja a kerületben élők érdekeit, ha az együttműködő felek programjában hangsúlyosan megjelennek a civil szervezetek társadalompolitikai szempontjai és szakpolitikai javaslatai. Ennek feltételeit és garanciáit a következő hónapokban a demokratikus politikai pártokkal közösen kell kialakítani. Ezen feltételek egyike, hogy Pikó András csak pártoktól független civilként vállalja a megmérettetést és megválasztása esetén ebben a minőségében végzi majd polgármesteri munkáját.

Addig, amíg ezek a tárgyalások eredményesen le nem zárulnak Pikó András továbbra is a C8 egyik civil aktivistájaként dolgozik tovább a józsefvárosiak érdekeiért.”

Ez pedig annyit tesz, hogy ameddig nincs közös program, és nincsenek közös egyéni választókerületi-jelöltek Józsefvárosban, addig Pikó nem dönt a jelöltségről.

Pikó is így zárja Facebook-posztját:

Amíg ezek nem születnek meg, teszem a dolgom: itt, Józsefvárosban civilként és a Klubrádióban pedig újságíróként, pártatlanul.

Pikó András 55 éves, négy gyermek édesapja. Újságíró, a Klubrádió egyik közkedvelt műsorvezetője. Családjával 15 éve él Józsefvárosban, felesége Sándor Kata újságíró, gyászcsoportvezető és mediátor. Vele közösen alapította a Heti betevő ételosztó civil szervezet helyi csoportját és közösen dolgoznak a Segítség Közvetítők elnevezésű civil egészségügyi segítő csoportban is. Mindketten a C8 alapítói és aktivistái. Pikó András a Közélet Iskolája kuratóriumának tagja. Gyermekei közül András Gáspár a SZTE PhD-hallgatója, Fruzsina stylist, most divattervezést tanul, Balázs és Benedek gimnazista.

Címlapkép: C8/facebook