Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az idei globális gabonatermés nem tudja fedezni a fogyasztást

Ez a cikk több mint 5 éves.

Súlyos problémákra hívta fel a figyelmet az idei gabonaterméssel kapcsolatban egymástól függetlenül két nemzetközi szervezet, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO), valamint a Nemzetközi Gabonatanács (IGC).

A jelentések szerint a 2018/2019-es mezőgazdasági évben (egyik betakarítástól a következőig tartó periódus) közel 30 millió tonnával volt nagyobb a gabonafogyasztás, mint amennyit sikerült megtermelni, ez a szám körülbelül 2,66 milliárd tonna.

A szakértők szerint a visszaesés elsődleges oka a tavalyi, Európa- és Oroszország-szerte tapasztalt szárazság volt. A szárazságok okozta kiesés európai szinten mintegy 6 százalék volt.

Az európai szintű szárazság Magyarországot is súlyosan érinti az idei mezőgazdasági évben, ahogy arról a Népszava nemrég tudósított. A lapnak nyilatkozó szakértő szerint az Alpokalja és a Nyugat-Dunántúl kivételével mindenhol aszály figyelhető meg az országban.

A hónapok óta tartó szárazság miatt az átlagosnak mondható terméshez is kisebb csodára lenne szükség, jelentős mennyiségű csapadék nélkül nyárra jelentősen felszökhet a kenyér és a húsfélék ára, valamint a zöldség és a gyümölcs sem lesz olcsó.

Az aszály által leginkább sújtott területeken mintegy 150 milliméter csapadék hiányzik, ami azt jelenti, hogy a földek talajvízkészleténél is érzékelhető lesz a kiszáradás. A búza, repce és egyéb ősszel vetett haszonnövények aszályban teleltek át, és a tavaszi vetéseken is látszani fog a vízhiány.

Forrás: Tagesschau; Népszava
Címlapkép: kép: MaxPixel