Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Túl a félmillió aláíráson Hadházy Ákos Európai Ügyészséghez csatlakozó petíciója

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az újpalotai piacon jelentette be Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, hogy szeptemberben elindított petícióját, amelynek célja, hogy hazánknak az Európai Ügyészséghez való csatlakozására szorgalmazza a kormányt,

már félmillióan aláírták.

Hadházy már a kezdet kezdetén jelezte: egymillió aláírást szeretnének összegyűjteni. És bár a kezdeményezésnek nincsen semmilyen „kényszerítő ereje” a kormányra nézve, leginkább szimbolikus gesztusról van szó, amely egy társadalmi akaratot közvetít, egymillió aláírás (ha összejön) azért valóban elég erős akaratot tolmácsolna – kérdés, hogy a kormány, amely eddig sem nagyon vette komolyan a különféle petíciókat, vajon mit lépne rá (bár a Momentum NOlimpiás népszavazási kezdeményezése adhat okot optimizmusa, hiszen ott mégis csak meghátráltak).

Ahogy azt korábban, egy interjúban Hadházy Ákos a Mércének elmondta:

„azzal, hogy most ezt csináljuk, mi csak a satu egyik pofáját építjük fel, a másik az Európai Unió részéről jön. Ez a kettő fogja úgy nyomni a kormányt, hogy abból ne tudjon kitáncolni.”

Az elmúlt hónapokban Hadházy és a vele dolgozó aktivisták országszerte rengeteg helyen gyűjtötték az aláírásokat, de lényegében szinte minden tüntetésen, megmozduláson is jelen voltak az íveikkel. És bár persze a félmillió aláírás még mindig „csak” a fele a kitűzött célnak, Hadházy jelezte, hogy nem csak a saját aktivistáira számít a gyűjtésben. Mint írta:

„A cél továbbra is az, hogy az európai parlamenti választásokig összejöjjön az egymillió aláírás, ehhez azonban szükség van arra is, hogy az ellenzéki pártok teljesítsék korábbi ígéreteiket, és ne a saját, homályos célokért folyó gyűjtéseikre koncentráljanak. Az országjárásunknak pont az a tapasztalata, hogy az emberek támogatják az Európai Ügyészséghez csatlakozást, csak még nem tudtunk mindenkihez eljutni. Különösen a kisvárosokban és községekben élők eléréséhez kellenének a pártok aktivistái.”

Az Európai Ügyészség felállításának ötletét még 2017 őszén hagyták jóvá az uniós igazságügyi miniszterek. Az elképzelés az volt, hogy üdvös lenne egy olyan intézmény létrehozása, amely képes határokon átnyúlva felgöngyölíteni az uniós támogatásokkal kapcsolatos korrupciós és csalási bűneseteket.

Csakhogy Magyarország már akkor jelezte, hogy nem tartják szükségesnek egy ilyen ügyészség létrejöttét, ugyanis vannak már olyan hatóságok, amelyek eljárhatnak az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben.

Mondhatnánk erre persze mi is, hogy hát itt van az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF, ami nagyon hasonló tevékenységet végez. Ám pont Magyarország esete bizonyítja, hogy az OLAF legfeljebb rögzíteni tudja az ilyen korrupciós ügyeket (ugye, Tiborcz István?), hatékonyan fellépni ellenük viszont már nem képes, vádat nem emelhet és büntetőeljárásokat sem indíthat ezekben az esetekben.

Az Európai Ügyészség viszont más módon működik majd: a főügyész ugyanis bizonyos feltételek mellet jogosult lesz nyomozások és büntetőeljárások lefolytatására is.

Talán nem csoda, hogy a magyar kormány egyáltalán nem kíván részt venni egy ilyen intézmény működésében.

Hadházy Ákos mindenesetre folytatja az aláírásgyűjtést, legközelebb például Encsiben áll a pult mögé, jövő kedden.

Címlapkép: Hadházy Ákos/Facebook