Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Közösen lép fel az ellenzék a választási csalások ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Együttműködni és koordinálni fognak az ellenzéki pártok, hogy a május 26-i európai parlamenti választásokon mind a több mint tízezer szavazókörben legyen legalább egy ellenzéki delegált – jelentette be mai közös sajtótájékoztatóján Varju László (DK), Jakab Péter (Jobbik), Harangozó Tamás (MSZP), Barabás Richárd (Párbeszéd), Berg Dániel (Momentum), Pitz Dániel (LMP).

Ahogy Varju László fogalmazott, a „Fidesz mindenkori választási rendszerét ellenőrizni kell”, ezért döntöttek a koordináció mellett. Jakab Péter hozzátette: a tavaly április választások után nagyon sok jelzést kaptak választási rendellenességekről.

A jobbikos politikus kijelentette, hogy május 26-án nagyon szoros küzdelemre készülnek, és „minden egyes elcsalt ellenzéki szavazat akár ellenzéki mandátumba is kerülhet”. A Jobbik már elkezdte a szavazóköri delegáltak toborzását.

Jakab reméli, hogy május 26-án ,tisztességes választási eljárásban olyan gyomrost tudnak adni a Fidesznek, amelyből az októberi önkormányzati választásokig nem tud felállni.

MSZP-s Harangozó Tamás ismertette, hogy egy hete már ők is elkezdték a delegáltgyűjtő kampány a Facebookon, és élő telefonos mozgósítással is keresik a választópolgárokat.

Újságírói kérdésre Jakab és Harangozó azt is elmondták, a pártok folyamatosan egyeztetni fognak arról, hol és hány szavazatszámlálójuk van, és lehetővé teszi, hogy előre tervezzenek, olyan helyekre irányítsanak át delegáltakat, ahol nincs elegendő.

Varju László azt is elmondta, a következő hetekben folyamatosan tájékoztatják a sajtót a fejleményekről, és így is próbálják ösztönözni az embereket, hogy jelentkezzenek szavazatszámlálónak.