Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás Gergely: „Szórakoztatóipari rendezvény volt” a Fidesz felfüggesztése a Néppártban

Ez a cikk több mint 5 éves.

Továbbra is támogatják Manfred Weber néppárti csúcsjelöltet a Fideszben, súlyosbodik az aszályhelyzet a mezőgazdaságban, és egyre valószínűbb, hogy Donald Trump amerikai elnök még az idén Budapestre látogathat. Többek között erről beszélt Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi kormányülés után ma tartott kormányinfón.

Az aszálykár-bejelentések megnövekedett mértéke miatt Gulyás bejelentette, megemelték a kárenyhítési alapot, ennek összegeit a kárt szenvedett gazdáknak szeptemberig ki kívánják fizetni. Emellett Gulyás azt is elmondta, az öntözési időszakot márciusra előrehozták, a jövőben pedig az agrártárca az öntözési rendszer központosítását, korszerűsítését tűzte ki célul.

A családvédelmi akcióterv mellett felállítandó, ötezer alatti lélekszámmal rendelkező falvakra vonatkozó falusi CSOK a kormány számításai szerint 2400 kistelepülést fog érinteni.

„Azt várjuk és reméljük hogy a vidék népességmegartó képességét […] a falusi CSOK is segíteni fog.”

– mondta Gulyás. A részintézkedésekben a falvakat beemelték az északkelet-magyarországi régióból. Lakásvásárlásra a program keretében itt, és bármilyen településen életvitelszerűen tanyán élők számára 2 gyerek esetémn 2,6 millió, 3 gyermek esetén 10,7 millió lenne. Ahogyan a CSOK esetében, itt is négyzetméter-minimumot állítottak fel, 1-2 vagy 3 gyermek esetén ezek felfelé változnak. Ezenkívül erkölcsi bizonyítványra, biztosítási jogviszonyra lesz szükség, a 3 gyermek után igényelhető támogatás esetén 2 éves biztosítási jogviszony lesz szükséges. A saját vállalkozástól avagy közeli hozzátartozótól pedig nem lehet majd ingatlant vásárolni.

Gulyás Gergely ezenkívül részletesen értekezett arról, hogy a mai kormányülésen fő téma volt az egészségügy finanszírozásának átalakítása. Közölte, jelenleg a kormány álláspontja szerint  jelentős átalakításra szorul az egészségügyi ellátást szabályozó pontrendszer, hiszen például onkológiai ellátást szerinte „nagylelkűen” dotálja az állam jelenleg, míg más ellátási formák jóval kevésbé profitábilisak.

A kórházak anyagi helyzetével kapcsolatban Gulyás közölte, 29 kórház, az összes súlyponti intézmény kétharmada áll jelenleg költségvetési gyámság alatt, ezeknél van az adósságállomány jelentős része.

Az egészségügyi szakdolgozók túlóráinak túl magas számával, és nyugdíjközeli helyzetükkel fenyegető, még súlyosabb munkaerőhiánnyal kapcsolatban a miniszter hangsúlyozta, 4 év alatt „72%-kal emelkedett” az egészségügyi dolgozók bére, „fiskálisan koznervatív kormányként” pedig a költségvetési egyensúly érdekében ennél többet most nem tudnak tenni.

A kormány szerint jöhet Trump és a „migránskaraván” is Budapestre

Gulyás az ATV kérdéseire is válaszolt, amelyek azt tudakolták, a nemrégen a NATO nyugati katonai szövetséghez való csatlakozásunk 20. évfordulóján tartott washingtoni NATO csúcs után Magyarország végül aláírja-e az Egyesült Államokkal kötött kölcsönös védelmi egyezményt, illetve elképzelhető-e, hogy Donald Trump amerikai elnök még az idén Budapestre látogat, ahogyan annak lehetőségét David Cornstein budapesti amerikai nagykövet korábban felvetette.

Gulyás válaszában úgy fogalmazott, a NATO-csúcs után „szinte bizonyossá” vált a védelmi egyezmény hamarosan megtörténő megkötése, ennek előkészítése már folyik.

Hozzátette: „az Egyesült Államokkal ápolt magyar kapcsolat ma – hosszú idő után – ismét barátinak nevezhető.”

Ennek keretében a második felvetésre úgy reagált, ennek lehetősége természetesen addot, hiszen „sok évforduló” lesz idén is, amelyek alkalmasak lennének arra, hogy az elnök egy budapesti látogatást ekkorra időzítsen. Külön kiemelte, idén lesz a 30. évfordulója annak, hogy George Herbert Walker Bush elnök 1989 július 11-13-ig hosszú idő után először hivatalos látogatáson vett részt az államszocialista rendszert épp nagyban lebontó Magyarországon, ennek keretében pedig a Hősök terén is beszédet intézett a nagyszámú hallgatóságnak.

Gulyás most is részletesen beszélt külügyekről, megemlítette például, hogy noha szerinte a Fidesz felfüggesztése az Európai Néppártban „szórakoztatóipari rendezvény volt”, amely miatt egy hónapja kormányülésre sem került sor Budapesten, Manfred Weber csúcsjelöltségét továbbra is támogatja a magyar kormánypárt. A Matteo Salvini szélsőjobboldali olasz miniszterelnök-helyettessel való, elmaradt talákozóval kapcsolatban hangsúlyozta, amúgy „természetes”, hogy Orbán Viktor Salvinivel rendszeresen találkozik, egyeztet, ugyanakkor nem hívták meg a Fideszt Salvini új, „Nemzetek Európája” EP-választási szövetségébe. Ehhez hozzátette, bevándorlás-ügyben „vannak közös pontok” a két politikus között.

Gulyás azt is közölte, szerdán a nemzetbiztonsági kabinet is ülésezett, és titkosszolgálati információkra hivatkozva közölte, „fennáll a veszélye” annak, hogy Görögországból „migránskaraván” indulhat el Közép-Európa felé, közel-keleti menekülőkből.

Gulyás azt ugyan elismerte, hogy „senki sem tudná megmondani” ilyen szerveződés valóban elindulhat-e a kontinens belseje felé, és azt is, hogy főbb, mérvadó média ilyesmiről hírt még nem adott de ezzel kapcsolatban mégis azt mondta, a „veszély fennáll”, ezért továbbra is „készültségben vannak.”

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor