Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csak „Soros-ügynökök” szavaztak nemmel a magyar himnusz éneklésének szlovákiai tiltására

Ez a cikk több mint 5 éves.

Március 27-én, elsöprő többséggel fogadta el a szlovák törvényhozás azt a jogszabály-tervezetet, mely tiltja a külföldi országok himnuszának éneklését Szlovákia területén, amennyiben az adott ország képviselői nincsenek jelen. A május 15-től életbe lépő módosítást a kormánykoalíció és a legtöbb ellenzéki képviselő is megszavazta (összesen 108-an), és csupán egy maroknyi képviselő ellenezte.

A törvényjavaslat vitáján egyértelművé vált, hogy a kormányzó koalíció részét képező szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párt (SNS) leginkább a magyar himnusz éneklését próbálja ellehetetleníteni. Például büntethetővé teszi azt, hogy a dunaszerdahelyi DAC futballcsapat szurkolói hagyományosan elénekeljék a magyar himnuszt csapatuk meccsei előtt.

Az előterjesztést a szlovák-magyar vegyespárt, a Most-Híd is megszavazta, ám friss közleményük szerint félreértés történt, és ígérik: kezdeményezik a törvény újratárgyalását és visszavonását.

A magyar himnusz éneklésének tiltása ellen csupán a jobboldali liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) frakciója, illetve két másik liberális párt, a SPOLU (Együtt) és a Progresszív Szlovákia képviselői szavaztak.

Ezekben a képviselőkben közös, hogy mindannyian Zuzana Čaputovát támogatták a szlovákiai elnökválasztásokon, amelyet a Progresszív Szlovákián belül politizáló egykori civil aktivista múlt szombaton nagy fölénnyel meg is nyert.

Külön érdekes, hogy Čaputovát a teljes fideszes sajtó „Soros-jelöltjének” és „Soros-ügynökének” titulálta az elnökválasztási kampány során, így feltételezhetjük, hogy az őt támogató többi politikusról is úgy tartják, „Soros kottájából játszanak”.

Tehát ha a magyar kormánysajtót szemén keresztül nézzük a történéseket, akkor meg kell állapítanunk, csak „Soros jelöltjének” támogatói ellenezték a magyar himnusz szlovákiai tiltását.

Egy kis válogatás a fideszes médiából

A 888 ma be is számolt a himnuszéneklés tilalmáról, csak épp azt felejtette el megemlíteni, hogy kik is szavaztak a törvényjavaslat ellen. Nem felejtett el viszont újra beleszállni a frissen megválasztott köztársasági elnökbe:

„Szlovákiában már amúgy sem túl fényes a helyzet, a március végén tartott elnökválasztást ugyanis a Soros-féle zöld- és liberális pártok támogatását élvező Zuzana Caputová nyerte” – írja a kormánypárti portál.

Čaputová egyébként jó viszonyt ápol a szlovákiai magyar kisebbséggel, győzelme után magyarul is megköszönte a választók támogatását. A választók között pedig nagy számban a felvidéki magyarokat is megtaláljuk, hiszen az ország első női köztársasági elnöke a többségükben magyarok lakta járásokat toronymagasan nyerte. A dunaszerdahelyi járásban például 84 százalékot kapott.

A májusban életbe lépő himnuszéneklés tiltása egyébként magánszemélyekre nem alkalmazható, de jogi személyek – cégek, civil szervezetek, önkormányzatok, sportklubok, stb. – akár 7000 euróig terjedő bírsággal is sújthatók, ha megszegik a törvényt.

(Mérce / Parameter.sk)