Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Focival tüntettek a diákok az oktatásért a Kossuth téren

Ez a cikk több mint 4 éves.

Fotó: Mérce

Vadiúj stadion helyett egyenesen a Kossuth térre, a Parlament tövébe szervezett focibajnokságot a Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet. Az esemény célja a szervezők elmondása szerint az volt, hogy felhívják a figyelmet arra a nem elhanyagolható tényre, hogy hazánk kormánya jelenleg több pénzt fordít sportra, mint a felsőoktatásra (előbbire 326 milliárd forintot, utóbbira csak 245 milliárdot) – és ez csak egy az oktatási helyzet nehézségei közül, nem is beszélve a tudományos élet szétveréséről.

Fotó: Mérce

A két, diákokból álló szervezet ezért ma délután focipályát csinált a Kossuth térből, ahová mindazokat várták, akik kikérik maguknak,

„hogy míg stadionok és sport centrumok gomba módjára szaporodnak, az oktatást és a tudományos kutatást csak megalázás éri!”

Összesen hatan vett részt a bajnokságban, a szervezők mellett például a Független Diákparlament és az Oktatói Hálózat is verbuvált egy-egy csapatot. És amíg a bajnokság mérkőzései tartottak, az érdeklődők megismerkedhettek a Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet aktivistáival is a helyszínen.

Fotó: Mérce

Ahogy a szervezők fogalmaztak:

„Amíg a kormány a rombolás és a megosztás politikáját képviseli, mi a fejlődést és a szolidaritást.”

Nem volt egyszerű a demonstráció megszervezése, a BRFK ugyanis első körben megtiltotta volna, hogy a rendezvényt a Kossuth téren tartsák. A döntést a szervezők a TASZ segítségével megtámadták, végül a Fővárosi Törvényszék úgy döntött, hogy lehet focival tiltakozni az oktatás szétverése ellen a nemzet főterén.

Az eseményről készült közvetítésünket itt lehet megnézni: