Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Törvényt módosítana a kormány, hogy az ellenzéki képviselőket kiszorítsa a közintézményekből

Ez a cikk több mint 5 éves.

Korlátoznák a képviselők közintézményekbe való belépésének jogát – derült ki ma délelőtt, az Igazságügyi bizottság ülése előtt. Az Index azt írja, hogy Kövér László házelnök kért állásfoglalást a bizottságtól, miután decemberben az ellenzéki képviselők egy csoportja az MTVA székházába ment be, ahol fel akarták olvastatni 5 pontos követeléseiket. Kövér az Index információi szerint a „visszaélésszerű látogatásokat” akarja ilyen módon megakadályozni. A bizottság ezek alapján úgy véli:

  • a képviselő tájékozódásának elsődleges színtere a parlamenti munka,
  • a képviselőnek a közigazgatási szervekhez, közintézetekhez és közintézményekhez való belépési joga sem parttalan, nem értelmezhető kiterjesztően és nem gyakorolható visszaélésszerűen,
  • a jogosultság gyakorlása nem eredményezheti az érintett szervek rendeltetésszerű működésének aránytalan sérelmét,
  • a belépési jog pusztán olyan kiegészítő jellegű eszköznek tekinthető, amelynek alapvető célja a képviselő egyéb jogai gyakorlásának elősegítése a belépésre vonatkozó adminisztratív szabályok egyszerűsítése által,
  • és a belépési jog tehát nem irányulhat a képviselő nem rendeltetésszerű joggyakorlásának elősegítésére.

A bizottság a fentiek alapján tartja szükségesnek „az Országgyűlési törvény 98. § (1) és (4) bekezdésében foglalt szabályok felülvizsgálatát annak érdekében, hogy mind a képviselők, mind az érintett állami szervek kiszámítható és ellenőrizhető módon gyakorolhassák jogaikat és teljesíthessék kötelezettségeiket.”

Vagyis a törvény módosítását javasolják.

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció (DK) frakcióvezető-helyettese, aki az igazságügyi bizottság tagja is egyben, a mai bizottsági ülés előtt tartott sajtótájékoztatót, amelyen elmondta: a bizottság valóban állást kíván foglalni a képviselők azon jogáról, hogy a közintézményekbe beléphessenek, illetve ott információkat kérhessenek.

A beterjesztett javaslat azonban Arató szerint leginkább korlátozná ezeket a jogokat, ami leginkább azzal járna, hogy a képviselőknek úgy kéne ellenőrizniük az állami intézményeket, hogy azokba nem léphetnek be, és nem kérhetnének információkat.

Az MTVA-székháznál történtekről, és az ezzel kapcsolatban felmerült problémás kérdésekről például itt írtunk korábban.

Arató felháborítónak nevezte a képviselői jogok ezen módon történő korlátozását, és külön megemlítette, hogy Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke is levélben kérte Kövér László házelnököt arra, hogy az ellenzéki képviselők ügyében lépjen. Mint azt mi is megírtuk: az ÁSZ elnöke azt kifogásolta, hogy idén februárban ellenzéki politikusok tüntetést szerveztek az ÁSZ székháza elé, ahol több beszéd is elhangzott, melyek Domokos elemzése szerint negatív színben tüntették fel a számvevőszéket, illetve az épület ajtajára matricákat is ragasztottak.

Az ez elleni fellépés szorgalmazását Arató a sajtótájékoztatón a szólásszabadság korlátozásának nevezte, rámutatva, hogy az ellenzéki képviselők egy tüntetésen mondtak beszédet nyilvános helyen (az utcán). Arató arra is kitért, hogy a mostani állásfoglalás kérése egyértelműen bizonyítja, hogy decemberben a képviselők jogszerűen mentek be az MTVA székházába, hiszen „ha nem így lenne, akkor nem kellene törvényt módosítani” utólag.

Emlékeztetett arra is, hogy a képviselők azon joga, hogy közintézményekbe belépjenek, és ott információkat kérjenek, a rendszerváltás óta létezik, ennek korlátozásával pedig a választópolgárok jogait korlátozzák.

A teljes sajtótájékoztató itt nézhető meg:

via Index/Mérce
Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt