Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tejtermelők tüntettek a Pennynél a lánc etikátlan üzleti magatartása ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ma, azaz kedden tüntetést tartottak tejtermelők a Penny Market áruházlánc alsónémedi logisztikai központjánál az olcsón árusított szlovák tej miatt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) támogatásával.

A tejtermelők elégedetlenségének oka, hogy a Penny a múlt héten 14 forintos azonnali árcsökkentéssel, 135 forintos áron dobott piacra szlovák UHT tejet, miközben Szlovákiában a magyarországinál magasabb a tej felvásárlási ára, emellett a boltokban is drágábban árulják azt.

Ennek megfelelően Győrffy Balázs, a NAK elnöke fel is tette a kérdést az áruházlánc vezetőségének,

„hogyan történhet meg, hogy a szlovák gazdáktól drágábban vásárolt és az ottani kereskedelmi láncokban szintén drágábban értékesített tejet Magyarországon, a szállítási költséget is beleszámolva, olcsóbban értékesítik”?

Győrffy hozzátette, ezzel tönkre teszik a tejágazatot és marketing eszközként kezelik a termelőket. Reményét fejezte ki továbbá, hogy a fogyasztók észreveszik hogy ezzel az áruházlánc mily sokat árt a magyar tejágazatnak, emellett kifejtette, amennyiben a Penny nem hagy fel gyakorlatával, folytatják a tiltakozást és eltanácsolják a vásárlókat az áruházlánctól, akár médiakampányt is indítanak.

A NAK elnöke arról is beszélt, az utóbbi időben jó kapcsolat alakult ki a feldolgozók, a termelők és a kereskedők között, emellett a termékre vonatkozó áfacsökkentéssel mindenki megtalálhatta a számítását – ezt a jó kapcsolatot pedig nem kellene a Pennyéhez hasonló akciókkal elrontani.

Jakab István, a Magosz elnöke arról beszélt, hogy az Európai Unió más tagállamaiból azért hozzák be az ott felhalmozódó felesleget, hogy szétverjék a magyar piacot,

„amennyiben a Penny Market továbbra is ezt a magatartást fogja folytatni, arra fogják kérni a vásárlókat, hogy be se tegyék a lábukat ezekbe az üzletekbe.”

Ugyanakkor sokaknak húsba vágóan fontos, hogy minél olcsóbban jussanak hozzá olyan alapélelmiszerekhez, mint a tejhez, őket pedig aligha fogja meggyőzni a magyar tejipar és termelők támogatása, míg a szlovák tej olcsóbban kerülhet az asztalukra.

A demonstráción részt vett László Róbert tejtermelő, a demonstrációs bizottság vezetője, aki a mintegy ötven demonstrálóval egy petíciót adott át az üzletlánc vezetőségének, a jó szándékuk jeléül magukkal hozott, magyar tejet tartalmazó dobozok társaságában.

Elmondta, az UHT tejet a magyar termelők 139 és 148 forint közötti literenkénti áron tudják gyártani, a 100 forint per kiló nyers tej ár, pedig az Unió legalacsonyabbja. Kiemelte,

Szlovákiában magasabb a tej felvásárlási ára, ezért bizonyos, hogy csak veszteséggel és etikátlan üzleti magatartással tudja árusítani az áruházlánc a behozott tejet.

László ennek megfelelően kérte a hatóságokat, vizsgálják meg a Penny árképzési rendszerét, különös tekintettel a diszkriminatív árképzés tilalmára.

via MTI
Címlapkép: MTI/Illyés Tibor