Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vízágyús oszlatás után is több ezer tanár tüntet Marokkóban

Ez a cikk több mint 5 éves.

Körlbelül 15 ezer tanár tüntetett éjjel Marokkó fővárosában, Rabatban jobb munkafeltételekért, az emelkedő megélhetési költségek és a sokak számára előnytelen szerződések ellen. A tömeg az oktatási minisztériumtól a parlament elé vonult, ahol terveik szerint az egész éjszakát töltötték volna, a rendőrség azonban többszöri felszólítás és egyezkedés után (állítólag azt is felajánlották, hogy buszokkal hazaszállítják a tüntetőket) vízágyús oszlatásba kezdett.

Marokkó 240 ezer tanára közül körülbelül 55 ezer 2016 óta új, szerződéses rendszerben dolgozik, melynek köszönhetően nem élvezhetik ugyanazokat a feltételeket, mint a normál közalkalmazotti jogviszonyban dolgozó kollégáik (nem kapnak például ugyanannyi nyugdíjat). A több mint tízezres tömeg „szabadság, méltóság, társadalmi igazságosság” skandálással tiltakozott, de akadt olyan is, aki azt ordította, „ez egy korrupt ország”, illetve, hogy „a maffia ural minket”. Sok fiatal tanár fehér pólót viselt és gyertyával vagy világító telefonnal a kezében vonult.

A tanárok egyébként már három hete sztrájkolnak, és úgy tűnik, az oktatási minisztérium fenyegetőzése sem tántorította el őket, miszerint vagy visszamennek a tantermekbe, vagy ki vannak rúgva.

Pár órával a vízágyús oszlatás után ugyanis ma is több ezren tüntetnek a fővárosban. A tiltakozást baloldali ellenzéki pártok, szakszervezetek, civil szervezetek és egyetemi hallgatók szervezték.

(Euronews,weresist.org, bbc)