Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A közszolgálati sztrájkbizottság bejelentette követeléseit és sztrájkkészültségét

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete tett közzé Facebook oldalán az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság sztrájkköveteléseit, melyet Orbán Viktor miniszterelnöknek címeztek, egyben bejelentette az ágazati szakszervezetek sztrájkkészültségét.

A miniszterelnökhöz eljuttatott dokumentumban emlékeztetnek, hogy január 28-án megalakult az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság, melyet jelenleg kilenc szakszervezet alkot. Ezek a következők:

  • Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete
  • Hírközlési, Média és Távközlési Szakszervezeti Szövetség
  • Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezete
  • Külügyminisztériumi Dolgozók Szakszervezete Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete
  • Pedagógusok Szakszervezete
  • Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete
  • Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete
  • Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezete

A követelések között szerepel a kirívóan alacsony közalkalmazotti fizetések emelése, lebontva különböző fizetési kategóriákra, az illetményalap megállapításakor a mindenkori minimálbérhez viszonyítás, az MKKSZ által képviselt kormányzati és köztisztviselők bérének emelése, az illetménypótlék 100 százalékos emelése.

Követelik továbbá, hogy ahol ágazati pótlékot állapítottak meg, ott az is számítson bele az illetménynövekedésbe, a jubileumi jutalom, valamint a bérpótlékok számítási alapjába.

A sztrájk időpontjáról a sztrájkbizottság később hoz döntést.

Az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság Földiák András ügyvivőt, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnökét jelölte ki az egyeztetéseken résztvevő képviselőnek, továbbá felszólította a kormányt, hogy – mivel nem határozható meg a sztrájkkövetelésben érintett munkáltató – öt napon belül jelölje ki tárgyalópartnerét.

A közszolgálati dolgozók egy hete, március 14-én egynapos sztrájkot tartottak, melyhez jelentős számú ágazati dolgozó csatlakozott, erről percről percre beszámolónk itt olvasható, a sztrájkról készült kisfilmünket pedig az alább lehet megnézni.

Címlapkép: Mérce