Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rászorulók megsegítésére fordítanák az ellenzéki képviselők a rájuk kiszabott bírságokat

Ez a cikk több mint 5 éves.

A parlament keddi ülésén a Fidesz-KDNP-s többség egyesével büntetett végig 36 ellenzéki képviselőt a december 12-i, rabszolgatörvény elfogadása idején lezajlott obstrukciós kísérlet miatt. Kövér László házelnök javaslatára az üléstermi pulpitust elfoglalókat egy havi bérmegvonással, a többieket egy havi bérük harmadának elvételével sújtották a kormánypárti honatyák. Az ellenzékiek egységesen a bírságok ellen szavaztak.

A bírságok értéke közel kb. 38,5 millió forintra rúg,

a legnagyobb büntetést Szabó Tímea és Tóth Bertalan (fejenként 1,7 millió forint) és Jakab Péter (1,2 millió forint)

Az ülés után sajtótájékoztatót tartott a Párbeszéd frakciója. Szabó Tímea frakcióvezető elmondta: nem igazak azok a vádak, amelyeket Kövér ellenük megfogalmazott. Sem erőszakosan nem léptek fel, sem a Ház méltóságát nem sértették meg.

Szabó szerint a jogállamiságot védték azzal, hogy elállták az elnöki pulpitusra vezető utat. Hozzátette, hogy az ülés alatt a fideszes politikusok „számos alkalommal követtek el erőszakot”, mert lökdösték és szidalmazták az ellenzéki képviselőket. Ezt még azzal egészítette ki, hogy a Ház méltóságát nem ők sértik meg, hanem Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László házelnök, illetve a Fidesz-KDNP politikusai, akik nyolc éve nem hallgatják meg az ellenzék javaslatait és leépítik a jogállamiságot.

A frakcióvezető kijelentette: a bírság nem fogja megfélemlíteni őket, a frakció tagjai és az ellenzéki képviselők ezentúl is ki fognak állni a kormánypárti önkénnyel szemben.

Más pártokhoz hasonlóan, a párbeszédes képviselők is az Emberi Jogok Európai Bíróságához fognak fordulni; ha pedig visszakapják a pénzt, akkor azt jótékony célokra fogják felajánlani. Egyúttal azt is bejelentette, addig is

levélben kérik az Országgyűlés vezetőit, hogy fordítsák jótékony célokra a tőlük elvont tiszteletdíjat: azt szeretnék, a kilakoltatás előtt álló, illetve már kilakoltatott családokat segítenék a pénzből.

Hasonló kérést fogalmazott meg az LMP is. A Mércéhez eljuttatott közleményükben a párt társelnökei, Keresztes László Lóránt és Demeter Márta felszólította Kövér Lászlót, hogy a tiszteletdíjakat rászoruló családok támogatására fordítsa, a pénzzel pedig nyilvánosan számoljon el.

„Az LMP szerint önmagában az is elfogadhatatlan, hogy Kövér László kettős mércét alkalmazva folyamatosan korlátozza az ellenzéki frakciókat a szabad véleménynyilvánításban. Az azonban végképp tarthatatlan, hogy a jelenlegi szabályozás szerint a ház elnöke érdekelt a minél gyakoribb és minél magasabb büntetések kiszabásában, mert ezen pénzek utána az általa irányított Országgyűlés által elkölthető összeget növelik” – írják.

A Jobbik megbírságolt képviselői szintén a pénzek átlátható elköltését kérik közleményükben, hogy a Fidesz azt ne „ellopja” vagy „teljesen értelmetlen, felesleges, Orbán hóbortjait és a kormányzati luxust szolgáló” célokra költse. A jobbikosok ehelyett azt kérik: „az állam és a társadalombiztosítás által nem támogatott, lényegében halálra ítélt SMA-izomsorvadásos betegek egészségügyi kezelésére” fordítsák a bírságokból befolyó összegeket.

A megbírságolt képviselők teljes névsora: Arató Gergely (DK), Bangóné Borbély Ildikó (MSZP), Bősz Anett (független), Burány Sándor (Párbeszéd), Gréczy Zsolt (DK), Gurmai Zita (MSZP), Hajdu László (DK), Harangozó Tamás (MSZP), Hiszékeny Dezső (MSZP), Keresztes László Lóránt (LMP), Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd), Korózs Lajos (MSZP), Kunhalmi Ágnes (MSZP), László Imre (DK), Mellár Tamás (Párbeszéd), Molnár Gyula (MSZP), Molnár Zsolt (MSZP), Oláh Lajos (DK), Szabó Sándor (MSZP), Szabó Tímea (Párbeszéd), Szél Bernadett (független), Tóbiás József (MSZP), Tordai Bence (Párbeszéd), Tóth Bertalan (MSZP), Vadai Ágnes (DK), Varga László (MSZP) és Varju László (DK).

Kövér egy másik ügyben is lecsapott: bár még hivatalos indoklás nincs, de az Index szerint Tordai Bence egyik akciója miatt a Párbeszéd három munkatársát kitiltották a parlamentből. A portál szerint ez Tordai március 15-i, Kövér László és Áder Jánost számon kérő akciója miatt következhetett be.

(Mérce / MTI)

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd