Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

900 diák tüntetett egy ausztriai iskolában diáktársaik kitoloncolása ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Gyakorlatilag a fél iskola kivonult tüntetni az ausztriai St. Pöltenben péntek reggel, a HTL St. Pölten szakközépiskolájában, hogy megakadályozzák iskolatársaik kitoloncolását az országból.

A mintegy kilencszáz diák megmozdulásán tiltakozásképp molinókat emeltek a magasba, amelyeken a „Szolidaritunk az osztálytársunkkal” illetve a „Miféle gazdasági oka lehet a deportálásoknak?” feliratok szerepeltek.

A tüntetésre azért került sor, mert a középiskola egyik afgán származású, 23 esztendős elektromos mérnök növendékének menekültkérelmét másodjára is elutasította az osztrák menekültügyi hatóság, emiatt kitoloncolására bármelyik pillanatban sor kerülhet. A fiú három éve tanul az iskolában, diáktársai szerint jól beilleszkedett az osztályába.

Diáktársai értetlenül állnak a helyzet előtt, Benjamin Trojan diákképviselő szerint

„Nem toloncolhatunk ki olyan embereket, akik jól beilleszkednek, részt vállalnak és jól teljesítenek. Ezek a fiatal emberek fontosak a munkaerőpiac és az állam számára. Kívánatos lenne újragondolni ezt a dolgot.”

A diákok mellett tanárok is kiálltak a tanuló deportálása ellen. Wilhelm Schmid, az iskola egyik oktatója szerint Kabul „nem olyan város, ahol el lehet képzelni az életet”, a fiú ott már csak azért sem lenne biztonságban, mert a kisebbségi síita hazara kisebbséghez tartozik, és nincsenek családtagjai az országban.

Az afgán származású diák mellett további 15 diákot fenyeget csak abban az iskolában a kitoloncolás veszélye, mindegyiküknek egyszer már elutasították a menedékkérelmét.

Ausztriában jelenleg 1043 olyan fiatal növendék tanul, aki korábban menekültkérelmet adott be, ebből körülbelül 700 ügyben született eddig negatív döntés a hatóságok részéről.

„Minden, aktívan tanulót érintő kivétel, ami garantálná az illető tanulmányai befejezését, precedensértékű lenne, ami csak tovább erősítené a további kivételezési kérelmeket.”

– áll az osztrák Belügyminisztérium egyik belső protokolljában.

Forrás: kurier.at; euractiv.com