Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A sajtószabadságért tüntettek az ellenzéki pártok Szolnokon

Ez a cikk több mint 5 éves.

Negyedik alkalommal hívták össze az embereket közösen az ellenzéki pártok Szolnokon, ezúttal azért, hogy megtartsák alternatív március 15-i ünnepségüket, és felhívják a figyelmet a sajtószabadság hiányára, a politikai elnyomásra és az egyenlőtlenségre, amelyek ellen a forradalmárok is küzdöttek. A rendezvény végén megígérték, ha bizalmat kapnak az őszi választásokon, visszaállítják az ünnep méltóságát, és elveszik annak pártpolitikai élét.

Kép: szolnoki többség / facebook

A tüntetésen a pártok helyi vezetőin kívül megjelentek országosan ismert politikusok is, mint Kunhalmi Ágnes az MSZP-ből, vagy Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője.

Az eseményt Lukácsi Katalin nyitotta meg, aki a forradalmárokat és szabadságharcosokat méltatta, mondván ők voltak azok, akik valóban felülemelkedtek nézetkülönbségeiken és gyengeségeiken, és megalapozták ezzel a modern polgári Magyarországot. S bár az ellenzék is bukdácsol, ezt a példát kell követni: összefogni a néppel s egymással, és a város lakóiért dolgozni.

Galló György a szolnoki Jobbiktól hitet tett egy korrupciómentes, csatornaszagtól mentes, szabad Szolnok mellett a beszédében. A Jobbikos politikus szerint a nyugati demokráciák útját kell követni, és nem szabad kilépni az európai Unióból. „Le fogjuk győzni a Fideszt, mert mi vagyunk a többség!” – zárta a szavait.

A tüntetés a szolnoki Hild téren volt, ahova pár éve húzták fel a város egyik látványosságát, az Agóra kulturális központot, ahol koncerteket, kiállításokat és egyéb kulturális-művészeti programokat tartanak. A hely relevanciájára Radócz Zoltán, az MSZP megyei elnöke hívta fel a figyelmet a beszédében: a tér ugyanis nem Szolnok város önkormányzatának a tulajdonában, hanem magánkézben van.

Ennek az oka, hogy az 1994-95-ben polgármester – azóta jogerősen elítélt – Várhegyi Attila 1995. december 20-án 18 millió 625 ezer forintért értékesítette a városi tulajdont egy befektető cég számára, amely még aznap továbbadta 28 millió forintért. Radócz szerint azóta Szalay is folytatta az örökséget, amikor ugyanis 2012-ben az Agóra építése miatt szükség volt a tér átalakításának az engedélyezéséra, a polgármester ahelyett, hogy visszavásárolta volna a területet a város számára, azóta is bérli az OTP-től, amelynek visszamenőlegesen is kifizetett öt millió forint bérleti díjt.

Radócz felhívta az önkormányzati- és helyi fideszes sajtó munkatársait, hogy írják meg ezt a történetet, azonban erre kevés esélyt láttak, így szórólap formájában osztogatták az ügy részleteit a megjelentek között.

Miskolczi László a DK városi elnöke ezt folytatta a helyi lapok, mint az Új Néplap, vagy a szoljon.hu minősítésével, amik szerinte a „vén kurvázó” Szalay Ferenc által ellenőrzött sajtótermékek: folyamatosan hazudnak, álhíreket kreálnak, elferdítik a tényeket.

A demonstrációra ellátogatott Cseh Katalin is, aki a Facebook oldala alapján kampányüzemmódba kapcsolt, ma Szolnokon, holnap Budapesten, szombaton Budapesten és Dunakeszin, vasárnap pedig Dunaújvárosban lehet(ett) vele találkozni. A Momentum EP-listavezetője elmondta, hogy március 15-én annak a csoport bátor fiatalnak abból lett elege, hogy a hatalom elnyomja őket, hogy mindenhonnan a propaganda folyik, és hogy a gazdagok élősködnek a szegényeken. Ezek a dühös emberek pedig aztán felszabadították a jobbágyokat, elérték a közteherviselés bevezetését, lebontották a feudális rendszert. Ezért szerinte március 15-ének a nemzeti szolidaritás ünnepének kell lennie.

Kép: Szolnoki Többség / Facebook

Elmondta, hogy a legsötétebb órában is van tere a cselekvésnek, a legutolsó pillanatban is a kezükbe vehetik az emberek a sorsukat, és nincs az az elnyomó hatalom, amellyel nem lehet szembeszállni.

A feladat szerinte az, hogy megváltoztassuk az országot és Európát is, ennek a változásnak pedig a szabadság, az egyenlőség, a testvériség és a szolidaritás talaján kell állnia.

Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik országgyűlési képviselője békét, szabadságot és egyetértést kívánt, és elmondta az embereknek, hogy értük küzdenek a parlamentben.

A Brüsszelhez fohászkodást és a „bécsre mutogatás” kártékonyságát hansúlyozta az MSZP-s Kunhalmi Ágnes, aki szerint helyette magunknak kell a kezünkbe vennünk a sorsunkat. Mint mondta, olyan országot szeretne, ahol egy szolnoki középosztálybeli fiatal minimum egy lakást tud vásárolni, a putriban élő pedig megtanulhat programozni, és ahol nem meghalni járnak a kórházba a szolnokiak.

„Nem ilyen rendszerváltást akartunk” – mondta sokak egyetértésére, azonban szerinte vált vált vetve, szorosan összekapaszkodva meg lehet teremteni a politikai feltételeit a hatalomra jutásnak, és ezáltal a változásnak.

Tóth Áron, az LMP megyei elnöke arról beszélt, hogy 1,5-szer annyi ellenzéki szavazó van Szolnokon, mint fideszes, ezért együtt bármelyik csatában le tudják győzni őket.

Fotó: Szolnoki többség / facebook

A beszédek sorát Varju László DK-s képviselő zárta, aki jó szerencsét kívánt az egykori bányászvárosban élő szolnokiaknak, azonban ennél szerinte most többre van szükségük. Összefogva, egy az egy ellen „már most tavasszal megmutatjuk, hogy van nekik mitől félni”.

Szerinte akik eltűrik a patkányokat a kórházakban, és közben fűtött stadionokat építenek, azokat el kell zavarni az országból. „Igenis egy új országot akarunk” – zárta.

A Hild térről a tüntetők ezt követően – a Kossuth-nótát énekelve – átvonultak a Kossuth térre, ahol koszorúzással és megemlékezéssel zárták az eseményt.