Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Jobbik Puzsér Róbertet támogatja a budapesti főpolgármester-választáson, és széleskörű összefogásba kezd az LMP-vel

Ez a cikk több mint 5 éves.

Sajtótájékoztatón jelentette be a Jobbik, hogy Puzsér Róbertet támogatja a budapesti főpolgármester-választáson – számolt be róla az Azonnali.

A bejelentésen részt vettek a párt vezetői, Sneider Tamás elnök, Gyöngyösi Márton frakcióvezető, Bencsik János budapesti elnök, illetve az LMP részéről Keresztes László Lóránt és Demeter Márta társelnökök, valamint Moldován László budapesti elnök is.

Az LMP még októberben jelentette be, hogy támogatja Puzsér Róbert programját, amellyel szerintük a független jelölt valódi változást érhet el, a Jobbik így most a második párt, amely az ismert közéleti személyiséget támogatja.

Az Azonnali tudósítása szerint Bencsik János elmondta, hogy „túlzás nélkül történelmi pillanat ez most a modernkori magyar politika életében”, ugyanis a felek egy háromoldalú megállapodást is aláírtak, amelyben nem csupán Puzsér támogatásáról határoztak, hanem az összes budapesti kerület esetében együttműködnek a közelgő önkormányzati választásokon, illetve összehangolják a kommunikációjukat, és közös kampányfinanszírozásban is gondolkoznak. Egy záradék szerint a megállapodást június 30-ig felülvizsgálhatják, és más csatlakozókat is fogadhatnak.

A megállapodást több hetes egyeztetés előzte meg, és a létrejötte már csak azért sem meglepő, mert a fővárosban a Jobbik hagyományosan gyengébben teljesít, szemben az LMP-vel, illetve mindkét párt részéről érezhető volt az utóbbi időben közeledés a másik félhez.

Puzsér Róbert az együttműködést és a támogatást úgy kommentálta, hogy „[m]ost emelkedünk a kurzusok felé, mert megmásztuk a hegyet egymáshoz. Most a feladat egy átjárható híd ácsolása, mert ez a centrum”.

Hozzátette azt is, hogy továbbra is ott egy szék a Momentum részére az asztalnál, a párttal kapcsolatban pedig várja, hogy „megforduljon a kárhozat útján”, és csatlakozzon az együttműködéshez.

Így jelenleg a helyzet úgy áll, a baloldali pártok által támogatott Karácsony Gergely, és az LMP–Jobbik által támogatott Puzsér Róbert áll szemben egymással, hogy előválasztáson döntsék majd el, ki szállhat ringbe a főpolgármesteri címért Tarlós ellen az ősszel esedékes önkormányzati választásokon.

(Azonnali)

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd