Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Úgy tűnik, a kormány nem akar többet költeni az egészségügyre

Ez a cikk több mint 5 éves.

Nincs konszenzus a kormányon belül az egészségügyi rendszer reformjával kapcsolatban, rövid időn belül három különböző javaslatcsomag is született, ám megvalósulásra egyiknek sincs nagy esélye – írja a Népszava.

A lap emlékeztet: egy tavaly novemberi kormányhatározat értelmében Kásler Miklós emberi erőforrás-miniszternek február végéig kellett kidolgoznia reformjavaslatait, ám az még a tárcaközi egyeztetéseken megbukott. Ennek oka a lap információi szerint, hogy a Pénzügyminisztérium sokallta azt 1000-1500 milliárd forintnyi többletráfordítást, amelyet Kásler előterjesztése igényelt volna.

Emiatt a nézeteltérés miatt a reformcsomag nem is került a kormány napirendjére.

Ezzel párhuzamosan jelent meg a Magyar Nemzeti Bank 330 pontos versenyképesség-javító csomagja, amelynek tizede foglalkozik az egészségüggyel. Ebben egyebek mellett a betegek együttműködésétől tennék függővé a térítéseket, erősítenék a központi szakmai és pénzügyi ellenőrzést, megadóztatnák a gyógyszerhirdetéseket és javasolják a gyógyszer-nagykereskedelem stratégiai iparággá minősítését.

Az MNB adóztatná az egészségtelen élelmiszereket és nagyobb önrészt fizettetnének azokkal a betegekkel, akik nem követik az orvosuk utasításait. Pontosítanák a közfinanszírozott ellátások körét.

A Népszava azonban emlékeztet, hogy a jegybanknak tavaly is volt egy hasonló 180 pontos javaslatcsomagja, ám az egészségügyre vonatkozó pontjaiból nem lett semmi.

A Pénzügyminisztérium is összegyűjtötte öt pontba a javaslatait. Ezek között például távdiagnosztikát telepítenének a háziorvosi rendelőkbe, hogy minél több beteget tudjanak helyben ellátni. Felülvizsgálnák a kórházak finanszírozását, új, a tényleges költségeket tükröző elszámolási rendszert vezetnének be. Mindemellett a program csökkentené a kórházi ágyak számát, és olyan kezelések támogatását preferálják, amelyek a lehető legrövidebb idő alatt gyógyítják meg a beteget. Az MNB szakértőihez hasonlóan a pénzügyi tárca reformerei is támogatják az ellátás minőségét megmutató adatok mérését, nyilvánossá tételét.

A tárca emellett átsúlyozná a kórházak finanszírozását, ezzel érdemben elismerve, hogy a jelenlegi finanszírozásból nem jönnek ki a szolgáltatások.

A Népszava által megszólaltatott egészségügyi szakértő szerint nincs sok esély rá, hogy bármelyik javaslatcsomag megvalósulna.

Mihályi Péter szerint az, hogy hirtelen három különböző program is megjelent, azt jelzi, hogy nincs kormányzati konszenzus arról, hogy mik legyenek prioritások.

Címlapkép: MTI/Balázs Attila