Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A CDU vezetője szerint nincs szükség európai minimálbérre

Ez a cikk több mint 5 éves.

„Európa jobbítása” [Europa richtig machen] című, a Welt am Sonntag német lapban megjelent vélemény(program-)cikkében a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer kifejtette álláspontját az Európai Unió jövőjével kapcsolatban, Emmanuel Macron francia elnök múlt héten megjelent európai programjára reagálva.

A német vezető egyetértett a francia államfővel a migráció, illetve a klímaváltozás kezelésében, de ellenvéleményt fogalmazott meg az európai minimálbért illetően.

„Az európai centralizmus, az európai etatizmus, az adósságok társadalmasítása, a szociális rendszerek európai szintűvé tétele és a minimáljövedelem rossz megközelítés lenne.”

– fejtette ki a pártelnök.

A pártvezér szerint a helyes irányhoz tartozna egy Európai Uniós belső közös bankpiac kialakítása, amely európai cégek támogatásával hozzájárulna az európai pénzügyi stabilitáshoz.

Kramp-Karrenbauer kifejtette, hogy szerinte erős nemzetállamok szövetségéből állna szerinte egy erős Európai Unió.

„Az európai intézmények működése nem rendelkezik erkölcsi fölénnyel a nemzeti kormányok együttműködése felett. Európa új alapozása nem nélkülözheti a nemzetállamokat: ezek hozzák létre számára a demokratikus legitimációt és az önazonosságot.”

A jobboldali vezető, aki decemberben váltotta Angel Merkelt a CDU vezetői székében, külön hangsúlyozta a biztonsági kérdések fontosságát. Szerinte – Macronnal egyetértésben – Európának erősebb külső határvédelemre van szüksége. Javaslata szerint a továbbiakban a tagállami határőrizet mellett a Frontex egységeit is be lehetne vetni a schengen-i határok mentén, mint operatív határrendészeti erőket.

A klímaváltozás elleni küzdelemben a CDU elnöke Európai Klímavédelmi Paktumot sürgetett, amely szerinte megvalósítható az ipari ágazatok vezetői, alkalmazottai, valamint az európai társadalmak bevonásával.

Michael Roth, német szociáldemokrata képviselő a Kramp-Karrenbauer programját „nagyon száraznak” és „ambíciót nélkülözőnek” titulálta a „szociális unió” elképzelésének visszautasítása miatt.

Forrás: Welt am Sonntag; Politico