Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A teljes műszak kivonult sztrájkolni az oroszlányi kipufogógyárban, a cég most már gyorsan egyezkedne

Ez a cikk több mint 5 éves.

Hat ember híján a teljes, több mint 290 fős műszak beszüntette a munkát, és az üzem elé vonult ma Oroszlányban, a gépkocsi-kipufogókat gyártó Wescast gyárban.

A vállalatnál működő Vasas alapszervezet mozgósítása nyomán László Zoltán alelnök a Mércének elmondta, a szakszervezeti szövetség előzetes sztrájkigénye 90%-kos hajlandóságot mutatott, ez pedig a mai, délelőtt 9-től 11-ig tartó sztrájkon be is igazolódott:

a 297, műszakban dolgozó munkásból mindössze hatan nem szüntették be a munkát, a többiek két órán át az üzem előtti területen sztrájkoltak.

A munkabeszüntetésről László elmondta, most úgy tűnik, rövidesen célt érhetnek. A sztrájk alatt a magyar és kínai vállalatvezetők is lementek a szakszervezeti sztrájkbizottsághoz, majd újabb tárgyalásokra invitálták őket, amelyek eredményeként körvonalazódni kezdett egy megegyezés is, hiszen a vállalati javaslatot – amelynek részletei még nem publikusak – a dolgozók kisebb módosításokkal küldték vissza a menedzsmentnek.

László arról is beszámolt, hogy a Vasas értesülései szerint a beszállítók meglehetősen nagy nyomást gyakorolnak most a Wescastre, hogy elkerüljék a termelés komoly kimaradását.

A kínai tulajdonban lévő Wescastnél tehát a vállalatvezetés hozzáállása lényegesen jobbnak nevezhető, mint arról más szakszervezet (az ÉTMOSz) a miskolci S.E.G.A. esetében is beszámolt.

Különösen nagy eredmény az álláspontok közeledése – amely László elmondása szerint természetesen a szakszervezet érdeke is – annak fényében, hogy tegnap a Wescast még 65 forintos órabér-emelést akart csak adni, a bértárgyalások is emiatt szakadtak meg.

Címlapkép: Vasas Szakszervezeti Szövetség