Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Felújítják az imahelyet, ahol a pécsi muszlimok imádkoznak, de erről nem szóltak nekik

Ez a cikk több mint 5 éves.

Január elsejétől új fenntartója van a pécsi Kórház téren álló Jakováli Haszan pasa dzsámijának, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. pedig szombattól felújításra hivatkozva bezárja a helyet, ahol esetenként 60-120 pécsi muszlim is szokott imádkozni. A pécsi muszlimokat senki se értesítette, írja a Szabad Pécs.

Szerdán, február 27-én került ki a dzsámi bejáratához egy értesítés, miszerint a törökkori múzeumként is funkcionáló, híres pécsi épületet felújítás miatt bezárják, szombattól előreláthatóan három hónapig.

A muszlim közösség vezetője a Szabad Pécsnek elmondta „nem tudott arról, hogy bezárják a helyet, de reméli, hogy be fognak tudni jutni és imádkozni az épületbe, és a korlátozás csak a múzeumi látogatást és nyitva tartást érinti”. Szerinte, ha érintené az imát is a változtatás, már szóltak volna neki. A Szabad Pécs  viszont úgy tudja egy a dzsámiba szintén járó férfitól, aki beszélt a fenntartóval, hogy szinte egészen biztosan be lesz zárva a dzsámi előttük is.

A Szabad Pécs egyébként kereste a fenntartó NÖF-öt, hogy megtudja, meddig lesz zárva a dzsámi, ki és mennyiért újítja fel azt. Az intézményben a telefonos megkeresés után azt kérték a laptól, emailben írjanak nekik, de azóta nem válaszoltak.

Az imahelyet évtizedekkel ezelőtt a török állam rendezte be a felújításkor, ezért maradt meg az a szokás, hogy a helyi muszlimok ingyen járhatnak ide. Jakováli Haszan pasa dzsámija egyébként fontos turisztikai látványosság is, ennek ellenére a pécsi turisztikával foglalkozó cégek se tudnak a bezárásról a Szabad Pécs szerint.

Frissítés 11:33: Egy olvasónk árnyalta a cikk információit, mint írta a Jakováli Haszan dzsámi alapból múzeum nem imahely, a funkciója is múzeumi, például csak egy mosdó van és más szempontokból is alkalmatlan imahelynek. Emellett pedig azt is jelezte tudomása szerint nincs aktív kapcsolat a múzeum vezetése, és az egyébként kis számú muszlim közösség között.

Kiemelt kép: wikimedia