Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szakszervezet buszoztatja a postásokat a márciusi demonstrációra

Ez a cikk több mint 5 éves.

„Ha semmi nem változik, össze fog omlani a postai rendszer”

– nyilatkozta Ádám István, a Postások Független Érdekvédelmi Szövetségének (POFÉSZ) elnöke a 24.hu-nak a postai dolgozók tervezett demonstrációjával kapcsolatban.

A postai dolgozók azért elégedetlenek, mert nemhogy megalázóan alacsony a bérük – a kezdőké bruttó 149 ezres minimálbér, de a több évtizede a vállalatnál dolgozók is sokan bruttó kétszázezer körül keresnek – de a leterheltség, az elvégzendő munka is hatalmas.

A szakszervezeti vezető elmondta, habár kevesebb a levél, a bejárandó körzetek jóval nagyobbak, hisz kevesebb ember jut ugyanarra a munkára – és akik vannak, azok is erősen gondolkodnak hogy ily csekély bér mellett megéri-e nekik ekkora megterheléssel járó munkát végezni, mikor máshol kevesebb munka mellett magasabb bért kaphatnának.

Demonstrációjukat március kilencedikére tervezik,  a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Bártfai-Mager Andrea Vám utcai irodája elé.

A postával legutóbb 2017-ben kötöttek bérmegállapodást a cégnél működő szakszervezetek, három év alatt végrehajtandó, összesen 36 százalékos béremelésről, ebből az idei évre hat százalék jutna, melyet a cég megfejelt még két százalékkal.

A szakszervezet azonban két számjegyű, legalább tíz százalékos emelést követel

– a tulajdonosi jogokat gyakorló miniszter azonban válaszra se méltatta a dolgozók képviselőit.

A vezető szerint az alacsony bérek mellett komoly problémát jelent az azzal összefüggő fluktuáció, valamint betöltetlen állások, ami tovább növeli a dolgozók leterheltségét, minek következtében még többen hagyják ott a céget, amitől a maradók leterheltsége tovább súlyosbodik, és í. t.

A POFÉSZ mellett a Kézbesítők Szakszervezetének (KÉSZ) elnöke, Tusz Ferenc – aki maga is több, mint harminc évig volt kézbesítő – is nyilatkozott a lapnak. Bár a bérkövetelésben tíz százalékos emelést várnának el, a szakszervezetek egyetértenek abban, hogy egy betanult kezdőnek meg kellene kapnia a havi 250, egy régebben a cégnél dolgozó munkásnak pedig a 300 ezer körüli havibért hogy megállítsák az elvándorlást.

A túlterheltségi probléma mellett különösen érdekesnek hat, hogy a Posta az idén esedékes béremelést részben háromszáz, budapesti adminisztratív munkás elbocsájtásából kívánja finanszírozni, melynek a következménye természetesen még súlyosabb túlterheltség lesz.

Ádám a Napi.hu-nak elmondta, vidékről buszokkal fogják hozni a postásokat a kilencedikei demonstrációra, mely vonulással lesz egybekötve – a Magyar Tudományos Akadémia elől vonulnak a miniszter irodájához, reményeik szerint 5-600 vidéki postással, kikhez a pesti kollégák is csatlakoznak.

A szakszervezetek szerint sztrájkról beszélni egyelőre korai, valamint a postánál meg kell állapítani a minimális szolgáltatás szintjét is – azonban az idei az első év, mikor egyik postánál jelenlévő szakszervezet sem írta alá a cég vezetésének ajánlatát, így megvan az egység az érdekképviseleti szervezetek között.

via 24.hu / napi.hu
Címlapkép: MTI / Balogh Zoltán