Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megegyezés a Suzukinál: 18%-os béremelést harcoltak ki a dolgozók!

Ez a cikk több mint 5 éves.

Újabb győzelmet könyvelhetnek el a magyar gépipari dolgozók: az esztergomi Suzuki menedzsmentje a dolgozók nyomására 18%-os béremelésbe egyezett bele. A japán vállalat vezetése az általa tárgyalópartnernek tekintett Üzemi Tanáccsal folytatott tárgyalásokat, az újonnan alakult szakszervezettel továbbra sem tárgyaltak.

A japán cég menedzsmentje és a dolgozók képviselete december óta tárgyal a bérfejlesztésről, mégpedig a szokásosnál is egyenlőtlenebb helyzetben: a Suzuki a magyar törvényektől és gyakorlattól eltérően nem hajlandó elismerni szakszervezetet a területén, és csak az üzemi tanáccsal hajlandó tárgyalni, amely – a szakszervezettől eltérően – nem törvényben foglalt jogokkal rendelkező demokratikus dolgozói érdekképviselet.

Mint az az elmúlt hetekben ismertté vált, az év elején a dolgozók a Vasas Szakszervezet segítségével alapszervezetet szerették volna létrehozni, a menedzsment válaszként a választott titkárt elbocsájtotta, és megfélemlítette a szakszervezeti tagság iránt érdeklődő dolgozóit. A héten még a parlamenti ellenzék is kivonult a gyárhoz.

Az elbocsátás óta azonban a Vasas aktivistái nagy erőkkel vannak jelen az üzemben, és a szakszervezet iránti érdeklődés is élénk.

Az esztergomi Suzuki-gyárban dolgozók korábban a Mércének elmondták, valószínű hogy idén a szokásosnál hamarabb lesz megállapodás a bérfejlesztésről, ezt pedig egyértelműen a szakszervezet jelenlétének tulajdonítják.

Az üzemi tanács és a vezetés az éves bónusz és a béren kívüli juttatások megemelt összegéről már szerdán megállapodott, a mai napon pedig a Mércéhez a Suzuki újabb közleményt juttatott el.

Ennek értelmében idén 18%-os bérfejlesztést hajtanak végre a gyárban, így a tavalyi 12.5%-os béremeléssel együtt két év alatt 30.5%-kal emelkedik a dolgozók bére.

A Suzuki közleményében foglaltakat a Mércének  László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti SZövetség elnöke is megerősítette. Arról beszélt,

a Vasas a maga részéről nagyon örül minden béremelésnek a Suzuki részéről, és abban is reménykednek, hogy az esztergomi gyár immár megalakult alapszervezetével is ki tudnak előbb-utóbb egy normális munkaviszonyt alakítani.

László a maga részéről 18 százalékos béremelésről hallott a Suzukinál, hozzátette azonban, hogy noha a béremelést üdvözli, a Vasas nem tudja, ez mindenkire egyenlően vonatkozik-e. Ezenkívül hangsúlyozta még, hogy az üzemit tanács és a vállalatvezetés egyeztetései a Munka Törvénykönyve szerint nem minősülnek formális bértárgyalásnak.

Ezzel kapcsolatban megjegyezte, a Suzukinál jelenleg működik aktív alapszervezetük, az elbocsátott titkár pedig a törvények adta lehetőségek szerint ma is formálisan alapszervezeti titkár a gyárban.

Címlapkép: Suzuki gyár Esztergomban (kép: MTI)