Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Komjáthi közmunkára megy a „Kossuth téri áttörés” miatt

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Facebook oldalára tette ki Komjáthi Imre, a Magyar Szocialista Párt alelnöke a határozatot, melyet a BRFK-tól kapott, miután a december nyolcadikai, rabszolgatörvény-ellenes tüntetésen a beszédek elhangzása után berohant a Kossuth térre, miközben másokat is erre buzdított – a politikus meg is sérült az esemény során, mikor kisebb dulakodás során egy elválasztó elemhez szorult.

A rendőrségi határozat szerint Komjáthinak ötvenezer forintot kell fizetnie, vagy tíz napra börtönbe vonulnia, vagy hatvan óra közérdekű munkát végeznie.

Komjáthi posztjában emlékeztetett,

„A diktatúra falában a félelem a habarcs!
Márpedig én nem vagyok hajlandó félni!
Ezektől!?
Borsodi melós gyerek vagyok, nem ijedek meg a „dicsőséges nagyuraktól”.”

Kifejtette továbbá,

„A pártállami rendszernek is vége lett.
Ennek is vége lesz egyszer.
Ti kutyaütő Orbánok, Mészárosok és Rogánok!
Ne aludjatok nyugodtan!
Ütök még néhány szeget a NER koporsójába.”

Az MSZP-s politikus feltöltötte a határozatot, egy jegyzőkönyvrészletet – melyben leírják mit csinált december 8-án a téren – valamint több képet a Kossuth térre benyomult tüntetőkről, a dulakodásról, valamint arról, ahogy térdficammal botorkál az esemény után.

Komjáthi lapunknak elmondta, a lehetőségek közül a közmunkát választja. Mint írta,

Ledolgozom a városomban. Legalább közmunkások között leszek.”

A december 8-i tüntetés volt az első nagy, rabszolgatörvény-ellenes tüntetés még a törvény elfogadása előtt, melyet több szakszervezet közösen szervezett, emellett pártok is csatlakoztak, azonban hivatalosan nem mehettek be a Kossuth térre, mivel az diplomáciai látogatás miatt le volt zárva.

Ezt problémát kerülte meg Komjáthi a következő szavakkal:

„Ne menjetek haza! Az a tér a miénk! Azt nem zárhatják le! Gyertek utánam, ha bátrak vagytok! Nem zárhatják le, az a tér a miénk! A magyar embereké! Mutassuk meg nekik, hogy bátrak vagyunk, gyertek utánam!”

2006 őszétől, az MSZP-SZDSZ kormány idején a Kossuth tér hónapokon keresztül le volt zárva, az ügyben a Helsinki bizottság pert is nyert az ORFK ellen.

Címlapkép: Komjáthi Imre a lezárt Kossuth térre vezényli a tömeget a rabszolgatörvény elleni tüntetés végén 2018. december 8-án. Fotó: Csoszó Gabriella / Free Doc