Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hét Corbyn-ellenes képviselő is otthagyta a brit Munkáspártot, végzetes szakadás jöhet

Ez a cikk több mint 5 éves.

A brit Munkáspártból való kilépését és új párt alakítását jelentette be hét, a párt politikájával elégedetlen, a párt jobbszárnyához tartozó képviselő, számolt be ma a Guardian. Chuka Umunna, Gavin Shuker, Angela Smith, Chris Leslie, Mike Gapes és Ann Coffey ma délelőtti sajtótájékoztatóján lemondott a párton belüli minden pozíciójáról és bejelentették, független ellenzéki képviselőként folytatják munkájukat.

Az elszakadók informális vezéralakja, Chuka Umunna Jeremy Corbyn pártvezető egyik legnagyobb ellenfele is. Ma sajtótájékoztatóján azzal érvel, szerinte Corbyn pártja „többé nem ad reményt” a briteknek. Ezért ő „új konszenzust” ajánl.

LIVE: UK Labour MPs make an announcement on the party's future at County Hall, Westminster.euronews.com

Posted by Euronews English on Monday, 18 February 2019

A lap emlékeztet, ez lenne a Munkáspárt történetében a legsúlyosabb szakadás 1980 óta, amikor az ugyancsak markánsabban baloldali, háborúellenes Michael Foot pártvezért hagyták ott az SDP-t (Szociáldemokrata Párt) megalakító képviselők.

Az akkori lépés a kizárólag egyéni képviselőkre épülő brit választási rendszer miatt egy étvizedre biztosította be, hogy Margaret Thatcher konzervatívjainak ne legyen komolyan vehető ellenzéke, és a párt csak Tony Blair 1994-es vezetővé választása után tért magához politikailag, akkor 16 év jelentéktelenség után.

Éppen ezért a párt nagy része már hangot adott annak, elítélné ha most Umunna és társai ugyanezt művelnék.

John McDonnell, árnyék-pénzügyminiszter, Jeremy Corbyn pártvezető közeli szövetségese is az SDP-szakadás nehezen gyógyuló sebére emlékeztette a Corbynt elutasító, elszakadni vágyó képviselőket a BBC egyik vasárnapi politikai műsorában:

„Az egész olyan lenne, mint a nyolcvanas évek. Az én akkori választókerületemben, Hayes and Harringtonban a munkáspárti képviselő csatlakozott az SDP-hez, és el is vették a körzetet a konzervatívok. Valójában ez ültette akkor Mrs. Thatchert a miniszterelnöki székbe egy évtizedre. Nem gondolom azt, hogy azok az emberek, akiknek a neve ennek a szakadásnak a kapcsán most szóban forog, hasonló helyzetet szeretnének.”

A kiszakadásra vágyó képviselők azonban többször is azt hangoztatták, az elmúlt félév során immár nem érezték, hogy helyük lenne a szociáldemokrata irányt vevő pártban, sőt egyes tagok úgy nyilatkoztak, szerintük „intézményesen antiszemita” a politikai csoportosulás, mivel rendszeresen kritizálják Izrael politikáját.

Ezenkívül Umunna rendszeresen támadja Corbyn Brexit-politikáját is, szerinte a Munkáspártnak akkor is azért kellene harcolnia a pártnak, hogy egy új népszavazáson Nagy-Britannia az EU-ban maradás mellett döntsön, ha a párt szavazóinak közel egyharmada a Brexit mellett áll, és a legtöbb felmérés szerint egy ilyen lépés ugyancsak komolyan megroggyantaná a támogatói bázist.

Az elszakadásnak pedig most nagyon komoly előjelei is vannak: Chris Leslie képviselőről is hetek óta rebesgetik pártkörökben, hogy csatlakozna a palotaforradalomhoz. Michael Dugher képviselő pedig egyéni akció keretében már ott is hagyta a pártot.

Stephen Kinnock, aki az egykori pártvezető, Neil Kinnock fia és ugyancsak elkötelezett kritikusa Jeremy Corbynnak, a Guardiannek megerősítette „nem lepné meg,” ha egy nagyobb elszakadási lépés történne hamarosan.

Az ifjú corbynistákból álló munkáspárti aktivista csoport, a Momentum viszont élesen  szembehelyezkedett az elégedetlen jobbszárny képviselőjével. Figyelmeztettek, hogy Chuka Umunna egyszerűen a félmilliós tagságú párt új, 2015-ös markánsan baloldali irányvonalával nem tud azonosulni, ezzel pedig a párttagok túlnyomó többsége ellen cselekszik.

A Momentum ezért figyelmeztetett: az új szabályok szerint a választókerületi munkáspárti szervek a lázadó képviselőkkel szembeni elégedetlenség esetén a saját körzetükben vonhatják meg a bizalmat a lázadozó képviselőktől, így véve elejét bármiféle radikális akciónak.