Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elutasítják Palkovics legújabb ötleteit az akadémiai dolgozók

Ez a cikk több mint 5 éves.

Nyilatkozatban reagált az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) Palkovics László innovációs- és technológiai miniszter legújabb ötletére, amellyel a Corvinushoz hasonló, alapítványi formában próbálná átszervezni a Magyar Tudományos Akadémia finanszírozását az eddig megszokott, az akadémiai törvény (1994. évi XL. tv.) által a költségvetésen keresztül juttatott alapfinanszírozás helyett.

Az ADF nyomatékosan felszólítja Palkovicsot és minisztériumát,

hagyjon fel az ötleteléssel, és a naponta változó javaslatokkal és egyszerűen járjon el a hatályos törvények és az Alaptörvény szerint.

Amint írják:

„Az Alaptörvényre és az Akadémiai törvényre tekintettel az Akadémiai Dolgozók Fóruma határozott nemet mond a miniszter azon tervére, hogy a Magyar Tudományos Akadémiát magánvagyon-kezelői alapítványokba szervezze ki. Felszólítjuk a minisztert, hogy tárgyalásai során ne vegyen igénybe ügyvédi irodákat. Ha alkalmatlannak érzi magát feladatai ellátására, forduljon hozzánk: szívesen ellátjuk tanácsokkal arra nézve, hogyan lehet egy korszerű akadémiai intézményrendszert működtetni.”

Kiemelik még, hogy:

„A Magyar Tudományos Akadémia a legnagyobb közbizalmat élvező, közel 200 éves nemzeti intézményünk, nemzeti önazonosságunk letéteményese. Szétverése visszafordíthatatlan károkat okozhat a magyar nemzetnek. A magánvagyonok kezelésére létrehozott alapítványi forma alkalmatlan arra, hogy nemzeti vagyonunkat kezelje. A február 12-én benyújtott törvényjavaslatok által létrehozandó alapítványok nem illeszkednek a magyar jogrendbe, és számos aggályos rendelkezést tartalmaznak. A törvénytervezet szakít a Polgári Törvénykönyv garanciáival, és megnehezíti a vagyon állami ellenőrzését is.”


Az ADF megjegyzései arra a törvényjavaslatra utalnak, amely tegnap jelent meg a parlamenti irományok tárában, és amely – angol-amerikai mintára – magánalapítványokat (trustokat) hozna létre a Corvinus Egyetem, illetve az MTA vagyonának kezelésére.

A T/4513 szám alatt iktatott javaslat szerint az országgyűlés ugyanis létrehozná a „vagyonkezelő alapítvány” nevű tulajdoni formát, amelyben a cél szerint az alapítvány vezető kuratóriuma rendelkezne a források felett a közintézmények és a kormányzat megbízásából (ennyiben átveszi és bevezeti Magyarországon az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban méretes vagyonokat az örökösök nagykorúságáig kezelő trust fund intézményét, amely ezeken a helyeken a vagyonok átmentésének és adómentességének fő eszköze).

A terv kritikusai szerint pedig mindez arra jó, hogy a kormányzat a vagyonkezelő alapítványi forma leple alatt átvegye az irányítást az akadémiai kutatóhálózatot illető alapfinanszírozási források felett, és azt lényegében a kormány és szűkebben Palkovics miniszter tudja irányítani.

A napokban több belső információ szerint Palkovics ezt a vagyonkezelő alapítványi, avagy „Corvinus”-modellt próbálta elfogadtatni az MTA vezetésével, ebből azonban a dolgozók bizonyosan nem kérnek.

Ők többször is kifejezték: csak a 2018-as költségvetésben megszavazott állami normatíva teljes és zökkenőmentes folyósítását tartanák a helyzet megfelelő rendezésének.

Kiemelt kép: Mérce