Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ellenzéki képviselők azt követelik a kormánytól, védje meg a magyar dolgozók érdekeit a Suzukinál

Ez a cikk több mint 5 éves.
Közös sajtótájékoztatón reagáltak az ellenzéki képviselők arra, hogy az esztergomi Suzuki gyár vezetősége még tárgyalni sem volt hajlandó velük, miután Esztergomba érkeztek, hogy azt kérjék a vállalattól, hagyják abba a szakszervezetet alapító dolgozóik vegzálását és ne alkalmazzák a kormány által decemberben elfogadtatott rabszolgatörvényt sem.

Jakab Péter, a Jobbik képviselője a gyár előtt elmondta, úgy tűnik, a Suzuki a Fidesz stratégiai partnere, nem pedig a magyar dolgozóké.

Szerinte a Fidesz letette a voksát egy olyan gazdaságpolitika mellett, ami nem magasabb béreket akar, hanem az olcsó bérekkel versenyez. Szerinte a rabszolgatörvénnyel Orbán bedobta a gyeplőt, mert ez Jakab szerint nem csak plusz 50 nap túlórát jelent, hanem azt is, bármit megtehetnek a nagy cégek a magyar dolgozókkal. 

Példaként említette erre, hogy a Suzuki bünteti azt a dolgozót, aki szakszervezetet alapít, vagy a miskolci SEGA-nál tartott sztrájkot, ahol karámba terelték a sztrájkoló dolgozókat. Jakab szerint a Fidesznek arra kell rávenni a cégeket, hogy béreket emeljenek. Azt követelte a kormánytól, hogy a stratégiai partnerekkel tárgyalja újra a megkötött megálalpodásokat, akár a Suzukival is, a munkavállalók béreiről.

Varga László MSZP-s képviselő szerint ami a Suzuki gyár előtt történt, az elfogadhatatlan és az ügynek következményei lesznek, hiszen a magyar élethez, kultúrához hozzátartozik, hogy ha a dolgozók akarnak, alapíthatnak szakszervezeteket.

Szabó Tímea is „elképesztőnek” nevezte a mai bánásmódot, csupán a kommunikációs vezetővel sikerült beszélniük.

„Üzenjük a Suzuki képviselőinek, hogy mi itt 3 millió magyar ember érdekeit képviseljük. A Suzuki vezetése nem csinálhat úgy, mintha semmi köze nem lenne a magyar államhoz, hiszen rengeteg támogatást kaptak adófizetői pénzből”

– emlékeztetett a képviselő. Szerinte a gyárnak el kell számolnia azzal, hogy bevezeti a rabszolgatörvényt, kirúg embereket szakszervezet-szervezésért, és „éhbérért dolgoztat”.

„Orbán Viktor Délekelet-Ázsiát csinál Magyarországból, mi ezt nem fogjuk hagyni és egy modern 21. századi európai államot fogunk csinálni.”

Szél Bernadett független képviselő is hangsúlyozta, hogy a Suzuki akciója önbeismerés, egyszerűen rájuk vágták az ajtót. „Ez Európában nem működik.” – értékelte a helyzetet. Kiemelte, hogy a dolgozók, akik kijöttek eléjük, ezzel szemben megköszönték az ő munkájukat.

Szél leszögezte, az ellenzék innentől egységesen fog fellépni a dolgozók érdekében, kiemelte, hogy a gyárakban és a parlamentben is egységes és erős képviseletre van szükség.

Azt is hozzátette, hogy például az a dolgozó, aki kijött hozzájuk, hogy köszönjön nekik, csak annyit mondott,

„ha emiatt kirúgják, elmegy Németországba”

Szél szerint ezt senki sem akarhatja.

„Ez még nem a történet vége, hanem a kezdete”

– szögezte le.

Csárdi Antal is elítélte a Suzuki hozzáállását. Az LMP képviselője szerint mindez igazolja a céggel és viselkedésmódjával szembeni eddigi kétségeket. Csárdi azt mondta, minden magyar dolgozónak szüksége van képviseletre, ezért felszólította a magyar kormányt, gyakoroljon nyomást a Suzukira, hogy a szakszervezetalakítás jogát biztosítsa.

Címlapkép: Mérce