Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elindult a Momentum EP-választási kampánya, pont két évvel a NOlimpia után

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Momentum Mozgalom éppen két éve adta be a NOlimpia-kampány során összegyűjtött negyedmillió aláírást, amiket a budapesti olimpia-pályázat beadása elleni népszavazás kezdeményezéséhez gyűjtöttek (és aminek eredményeképp végül lekerült a fővárosban az olimpia kérdése a napirendről). Vasárnap pedig ezen a napon jelentette be Fekete-Győr András, a párt elnöke a Momentum Európai Parlamenti választási kampányának indulását.

A pártelnök hosszasan értékelte a Momentum eddigi teljesítményét, majd határozottan beleszállt a NER-be.

„Félnek, mert kiálltunk a magyar civilekért, a munkavállalókért, a CEU-ért, az Akadémiáért”

– mondta Fekete-Győr, a párt politikai frontvonalait vázolva –

„A Fidesz fél tőlünk, ezért ránk eresztette a szolgalelkű bürokratáit. A Momentum azonban nem fog meghátrálni. Kirúgathatják a párttagjainkat az állásukból, fenyegethetnek minket, elvehetik az állami támogatást, mi kitartunk, és ott leszünk, amikor összedől a félelem és elnyomás rendszere”

– tette hozzá, utalva a 2018-as választások előtti időszakban megkezdett Állami Számvevőszéki gyakorlatra, amelynek során a 2014-ben átírt pártfinanszírozási törvényre hivatkozva összességében többszáz milliós büntetések kiszabására tesz javaslatot ellenzéki pártok esetében az állam költéseit ellenőrizni hivatott szervezet (ezeket be is hajtják), miközben se a Fidesz, se a KDNP finanszírozását nem firtatták (ezekről mi is beszámoltunk, pl. itt).

A párt a büntetések miatt most tényleg nehezített terepről indul a választáson.

A momentumosok, ha megválasztják őket, Fekete-Győr szerint azért fognak dolgozni, hogy „Magyarország több pénzt kapjon Európából, de azért is, hogy szigorúbban ellenőrizzék ezek elköltését”.

A konkrét politikai irányvonalaik közül megemlítette az Európai Ügyészséghez való csatlakozás követelését, az euró bevezetését, az Erasmus-ösztöndíjprogram kiterjesztését, valamint a tagállamok demokratikus működésének komolyabb számonkérésének előmozdítását.

A Momentum három listavezetője közül kettő nő (Donáth Anna és Cseh Katalin), valamint egy férfi (Nemes Balázs).

Forrás: Facebook/Fekete-Győr András