Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Vasas idén is kiharcolta a két számjegyű béremelést a Dunaferrnél

Ez a cikk több mint 5 éves.

Sikerült megállapodnia a 2019-es béremelés mértékéről a Dunaferr Dunai Vasmű (DV) Vasas alapszervezetnek és a Dunaferr vezetésének, a megállapodás szerint idén is két számjegyű, tizenhárom százalékos alapbérfejlesztésben részesülnek a dolgozók – írja a Vasas Facebook oldala.

A tizenhárom százalékos emelés 25.000 forintos általános béremelésből, valamint az ezen felüli, 6,25 százalékos bérfejlesztésből áll össze – a vállalat eredetileg 8,4-et ajánlott, a szakszervezet ezzel szemben 16 százalékos emelést követelt.

A Dunaferr azzal próbálta megközelíteni a szakszervezet javaslatát, hogy évente kétszer kiosztott bónuszt ajánlott a dolgozóknak, azonban a szakszervezet álláspontja szerint elfogadhatatlan, hogy az alapbéremelésbe számítsák ezt a típusú juttatást.

A Vasas szintén elutasította a vállalat ajánlatának azon pontját, mely szerint különbséget tettek volna a bértábla különböző kategóriáiba eső munkások bérének fejlesztése terén.

A felek megállapodása szerint emellett a kormány tavalyi döntése nyomán kieső kafetériát a cég évi egy összegben juttatott, 113.000 forint értékű „pulykapénzzel” pótolja, melyet az ideitől kezdve minden évben december 20-ig köteles folyósítani.

A további juttatások között szerepel az alapbér 5,8 százalékát kitevő munkáltatói hozzájárulás a dolgozók önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseihez, havi 8.800 forint egészségpénztári hozzájárulás, emellett a cég gyerekenként 21.100 forint iskolakezdési hozzájárulást is nyújt a megfelelő korú gyereket nevelő munkásainak.

A jelenleg orosz kézben lévő Dunaferr egyébként az utóbbi időben a hosszú vergődéssel töltött évek után egész szépen magára talált, nagyléptékű fejlesztéseket hajtottak végre a gyártástechnológiában, emellett a hazai nagyberuházások – pl. Paks – is gerjesztik az igényt az üzem termékeire.

Ennek megfelelően a cég az elmúlt időszakban nyereségessé vált, így lehetőségük van a bérfejlesztésekkel és egyéb juttatások növelésével megtartani az elmúlt években egyre inkább elszivárgó munkaerő legalább egy részét – a szakszervezet ebből a szempontból is viszonylag jó alkupozícióban volt, tekintve hogy a cégnél korábban igen nagy volt a fluktuáció.

Az alku létrejöttének folyamatát itt, a szerződést pedig itt lehet elolvasni.