Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Roma fiatalok kérik számon a sorosozó debreceni Fidelitast

Ez a cikk több mint 5 éves.

Szerdán számoltunk be róla, hogy a debreceni Fidelitas öt fős különítménye „flash-mobot” szervezett annak apropóján, hogy a debreceni egyetem egy olyan konferenciát fogadott be, ami romák ellen elkövetett emberölésekről szól.

Kép: Fidelitas Debrecen/Facebook

A konferenciát, amelynek címe „Erőszak és kirekesztettség a romák ellen elkövetett gyilkosságsorozat tükrében”, egyébként holnap [1] tartják az egyetemen. A konferencián a tervezett programok, témák az alábbiak:

  • Miért pont itt, és miért pont ekkor? – A sorozatgyilkosság társadalmi-politikai kontextusa
  • Az állami szervek magatartása, eredményessége a bűncselekmény felderítése.
  • A romagyilkosságok pere
  • A  Gyűlöletbűncselekmény-sorozat utóélete, hatása a nyilvánosságban
  • Áldozati nézőpont – az áldozatsegítés 10 éve
  • A roma és a nem roma származású diákok együttélésének aspektusai: a DE GYGYK Roma Szakkollégiumának integrációs gyakorlata. A levetítésre kerülő film: Take a Smile: a lányok

Hogy mi volt a problémája ezzel a helyi Fidelitasnak? A meghívottak: a Dehir beszámolója szerint az verte ki náluk a biztosítékot, hogy „a pénteki előadók közt találhatjuk Gulyás Józsefet, aki az SZDSZ egyik alapító tagja, s hosszú időn keresztül volt a mostanra már nem létező párt országgyűlési képviselője. Meghívták Kácsor Zsoltot is, aki 15 éven át volt a Népszabadságnak hívott kommunista pártlap propagandistája, s maga is szerepelt Soros fizetési listáján. Részt vesz Kirs Eszter, aki 2013 óta a Magyar Helsinki Bizottság egyik jogi előadója.” Szerintük pedig egy ilyen „impozáns balliberális, soros-zsoldos felhozatal mellett fel sem merül a politikamentesség vélelme”.

A tegnapi cikkünkben azonban arra is rámutattunk, hogy a Fidelitas vádjai több ponton sem állják meg a helyüket. Egyrészt az SZDSZ lassan 9 éve nem tényező a magyar politikában, másrészt a meghívottak közül Giczey Péter maga is jó kapcsolatot ápolt politikai pályafutása alatt több fideszes politikussal is, Gulyás József minden bizonnyal azért lett meghívva, mert ő vezette a roma gyilkosságokat feltáró parlamenti vizsgálóbizottságot, Kácsor Zsolt pedig a Fidelitas állításaival szemben soha nem dolgozott a „Népszabadságnak hívott kommunista pártlap propagandistájaként”.

Egy roma fiatal szervezet, a Terno Drom – Fiatal út Egyesület, és elnöke, Kiss Márió erre válaszul juttatta el közleményét szerkesztőségünkhöz, amiben leírták, hogy felháborítónak tartják azt, hogy a Fidelitas politikai köntösbe bújtatva tiltakozik egy rasszista indíttatású támadássorozatot értékelő és elemző szakmai konferencia ellen.

„Mélyen elítéljük azt, hogy Önök számára a hat halálos áldozat, köztük egy 5 éves gyermek emléke sem szent, ha alkalmat találnak a propaganda terjesztésére. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Önök Sorosista rendezvénynek titulálnak egy olyan eseményt, amelyet a romák ellen elkövetett gyilkosságok áldozatainak emlékére szerveznek. Az aktivizmusukat inkább a Jobbik és az egyéb náci pártok ellen használják, és a kormánypárt fiatal szervezeteként emlékezzenek meg Önök is a 10 évvel ezelőtti szörnyűségről. Követeljük, hogy kérjenek bocsánatot az áldozatok hozzátartozóitól és a magyarországi cigányságtól!” – írják a közleményben.

[1] –  Javítás (14:40) – A cikkben eredetileg tévesen írtuk, hogy a konferenciát ma tartják.