Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Országszerte gyászlepellel fedi le a Momentum Széchenyi szobrait, hogy tiltakozzon az MTA kivéreztetése ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Országos akciósorozatba kezd a Momentum Mozgalom a Magyar Tudományos Akadémia védelmében – ezt a párt elnökségi tagja, Berg Dániel jelentette be csütörtök délután a fővárosi Szabadság téren. A párt aktivistái országszerte gyászlepellel fogják lefedni Széchenyi Istvánnak, az MTA alapítójának szobrait, hogy így fejezzék ki:

Orbán Viktor nem méltó a nagy reformkori politikus örökségének gondozására.

A sajtótájékoztatón Berg Dániel elmondta, a magyar társadalom előtt két választás áll: vagy ők zavarják el Orbánékat, vagy Orbánék zavarnak el mindenki mást. Arról is beszélt, hogy országos akciósorozatuk célja, hogy felhívják a figyelmet „erre a hazaárulásra”, vagyis az akadémia kutatóintézeti hálózatának ellehetetlenítésére.

A gyászleples akciók mellett a Momentum országos egyeztetéseket kezd az MTA dolgozóival, civilekkel és ellenzéki pártokkal, hogy közösen lépjenek fel az akadémia védelmében.

Washingtonba és Brüsszelbe pedig delegációt küldenek, hogy ott is megkongassák a vészharangokat.

Berg arról is beszélt, hogy a májusi európai parlamenti választás után a Momentum EP-képviselői azon fognak dolgozni, hogy az akadémia ügyét európai szinten is tárgyalják és európai szinten védjék meg az intézményt.

Az akciósorozat indító eseményét élőben közvetítettük a Facebookon, a videót itt nézhetitek meg:

Címlapkép: Mérce