Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megállapodtak a sztrájkoló bérszámfejtők a Tescóval

Ez a cikk több mint 5 éves.

Egy hete, február 6-a óta sztrájkolnak a Tesco tb- és bérszámfejtői a vállalat győri irodaközpontjában. A Tesco sajtóosztálya most szákszavú közleményben tudatta:

„A Tesco és a győri sztrájkbizottság lezárta az egyeztetéseket. A sztrájkbizottság a sztrájkot beszünteti. A Tesco és a munkatársak megállapodtak arról, hogy a jövőben milyen módon működnek együtt.”

Közleményből épp az nem derül ki, hogy mi is a megállapodás konkrét tartalma. Az áruházlánc több mint 17.500 alkalmazottjának bérszámfejtését végző 40 dolgozó azután lépett sztrájkba, hogy a vállalatvezetés decemberben bejelentette: idén már nem lesz rájuk szüksége, mivel üzleti szolgáltatóközpontot hoz létre Budapesten a visegrádi országok – Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország – áruházainak ellátására.

Bubenkó Csaba, a sztrájkolókat támogató Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke a Kisalföldnek azt nyilatkozta, „a munkavállalók számára vállalható megállapodás született.”

A lap úgy tudja, mindkét fél engedett, ám az alkalmazottak elbocsátását nem sikerült megakadályozni.

A megállapodás értelmében a bérszámfejtők vállalták, hogy maradnak nyárig és vállalják az utódok betanításával járó plusz munkát. Az elbocsátás előtt álló dolgozók közül még 35-en maradtak a cégnél, nekik a Tesco cserébe százezer forintos átképzési támogatást és a hátralévő időre megemelt bért biztosít.

Zaveczkiné Nagy Mónika, a sztrájkolók vezetője a Kisalföldnek azt mondta, elégedettek a megállapodással. Az érintettek fele június 14-ig, másik fele pedig július 16-ig marad munkában. Új munkahelyet találniuk a szákmájukban nem lesz könnyű, de remélik, a most kiharcolt engedmények egyszerűbbé teszik az átmenetet.

Korábban mi is sokat foglalkoztunk a Tesco-dolgozók 2017-es sztrájkjával, ami ugyan végül bérmegállapodással zárult, de már azon év végén újra tömegesen távoztak a cégtől a dolgozók, akik akkor is a túlórákra, a juttatások elmaradására és túlterheltségre hivatkoztak.

A Tesco ugyanis a nagy áruházláncok közül elsősorban azzal tűnt ki, hogy itt keresték a dolgozók a legkevesebbet, a munkaerőhiány miatt sokszor diákmunkásokkal pótolták a kieső munkaerőt, és mindezt az érdekvédelem teljes ignorálásával tehették és tették is meg (jellemző momentuma volt ennek, amikor egy jogellenesen eltávolított szakszervezeti tisztségviselőt, viszonyának visszaállítása közben bocsájtottak el újra).

És a helyzet azóta sem sokat javult: tavaly decemberben már megint óriási feszültségekről szólt a fáma, miközben a Tesco zárt ajtók mögött tárgyalt a szakszervezetekkel a tervezett „nagy átalakítások” feltételeiről – ám az érdekvédők közt akkor is volt, aki tömeges felmondási hullámot jelzett előre.

(Mérce / Kisalföld)

Címlapkép: MTI / Mohai Balázs