Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az első Orbán-kormány oktatási minisztere is kiosztotta Palkovicsot az MTA miatt

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Klubrádió vendége volt Pálinkás Jószef, az első Orbán-kormány oktatási minisztere, és volt MTA-elnök, akit az interjú során a Magyar Tudományos Akadémia átszervezéséről kérdeztek.

Ahogy arról többször is beszámoltunk, a kormány az MTA-t úgy alakítaná át, hogy a kutatóintézetek mintegy egymilliárd forintos alaptámogatásának megszűnésével is járó, pályázati alapú finanszírozási rendszerre térnének át, valamint a kutatóhálózatokat leválasztanák az intézményről. A tervvel a kutatók nem értenek egyet, az MTA előtt lezajlott tüntetés után pedig az elnökség is nemet mondott a tervezett átalakításra, és feltételekhez kötötte a pályázatok benyújtását.

Pálinkás elmondta, hogy sem Gyurcsány Ferenc, sem Bajnai Gordon nem mert volna olyan stílusban beszélni az akadémia elnökével, ahogy azt Palkovics László teszi. Szerinte Lovász László elnök, aki a világ legjobb matematikusa egyben, kész a kompromisszumokra, és az alelnökök is világosan gondolkoznak, a probléma viszont az, hogy a kormányzat és a miniszer nem tett le az asztalra semmi olyan javaslatot, amely tárgyalási alap lehetett volna.

Hozzátette azt is, hogy egyáltalán nem ördögtől való a kutatóhálózat átszervezése, ahhoz azonban több éves ütemterv szükséges, erről pedig egyelőre nem lehet tudni semmit, ahogy a döntéseket meghozó személyekről sem.

Szintén a Klubrádióban szerepelt Vörös Imre, volt alkotmánybíró is, aki ennél egy fokkal messzebbre is ment: az álláspontja szerint ugyanis a költségvetési törvényben rögzített forrásokat törvénytelen megpályáztatni az akadémiai intézményekkel, ha pedig Palkovics mégis ezt tenné, bűncselekményt – költségvetési csalást – követne el. A volt alkotmánybíró szerint a Legfőbb Ügyészségnek ezért saját hatáskörben nyomozást kellene elindítania.

Mellettük pedig a Magyar Tudományos Akadémia is megszólalt az ügyben, közleményt adtak ki, amelyben az Aranycsapat példáján mesélik el, miért nem érdemes szétverni az MTA kutatóhálózatát. Mint írják, „nem érdemes szétszedni egy olyan csapatot, amellyel Bajnokok Ligáját is nyerhetünk, inkább köré kell szervezni a válogatottat”.

A közleményben több grafikonnal illusztrálják, hogy miért az MTA az a „topcsapat”, amire alapozhat a magyar tudományos élet és az ország.

„nagy pénz, nagy foci”

Az MTA kutatói a régió más országaival összehasonlítva kiemelkedően eredményesek az Európai Kutatási Tanács (ERC) pályázatain. Az ERC-ben, amely a tudomány Bajnokok Ligája, egy önálló kutatócsoporttal rendelkező kutató akár ötéves, közel 2 millió eurós programot indíthat.

A sikeres pályázatok közel felét pedig az MTA hozza (egyébként érdekesség, hogy első helyen a közelmúltban részlegesen Bécsbe száműzött CEU áll). Mint írják: „Az ERC-nyertesek támogatása a nagy európai futballklubok által kínált szerződésekhez hasonlíthatók, azzal a lényeges különbséggel, hogy itt a játékos dönti el, melyik klubban játszik, azaz melyik intézménybe viszi a pénzt. Ezért is fontos, hogy az MTA kutatóintézet-hálózatának alapműködése biztosítva legyen, különben a nyertes kutatók nem tudnak magyar intézeteket választani, a legjobbjaink nem tudják hazahozni a pénzt (akiket egyébként tárt karokkal várnak a külföldi kutatóhelyek is)”.

„kis pénz, kis foci”

Más európai tudományos központokhoz képest azonban rendkívül kevés forrásból tud működni az MTA. Mind létszámban, mind felhasználható forrásban az utolsó helyeken kullogunk a mellékelt ábrák alapján, azonban ennek ellenére „az MTA kutatóhelyein született tudományos publikációk száma, illetve egy-egy adott szakterület legjobb 25 százalékába tartozó folyóiratban megjelent cikkek száma alapján az első helyen áll Európában a magyar kutatók teljesítménye”.

Végül az alábbi pontokban összegezték állásfoglalásukat:

  • az MTA kutatóhálózata nemzetközi szinten is kitűnően teljesít;
  • ez nem lehetne így, ha „mindenki azt kutatgatna, amit akar”;
  • az akadémiai kutatóhálózat kiváló teljesítményének egyik záloga, hogy a szakmai felügyeletet az MTA végzi, azon belül a hazai tudományos élet legjobbjai, az akadémikusok és az MTA doktorai;
  • nem érdemes szétszedni egy olyan csapatot, amellyel Bajnokok Ligáját is nyerhetünk, inkább köré kell szervezni a válogatottat.

(Klubrádió, MTI)