Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nemet mondott a kutatóhálózatok ellehetetlenítésére az MTA elnöksége

Ez a cikk több mint 5 éves.

Csak akkor pályáznak a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézetei az Innovációs és Technológiai Minisztérium(ITM) forrásaira, ha Lovász László elnök írásos garanciát kap arra, hogy minden intézet megkapja az alaptámogatást – egyértelmű többséggel így döntött mai ülésén az MTA elnöksége, tudta meg a Mérce két, egymástól független forrásból.

Frissítés: 19:29 – a határozatot az MTA közzétette honlapján.

Úgy értesültünk, az elnökség döntése értelmében a kutatóintézetek ugyan elkészítik pályázataikat az új rendszer szabályai szerint, azok nem kerülnek közvetlenül Palkovics László minisztériuma elé elbírálására, hanem első körben Lovász László akadémiai elnökhöz kerülnek „letétbe”.

Lovászt pedig arra hatalmazza fel az elnökség, hogy csakis akkor továbbítsa a pályázatokat az ITM-hez, ha írásos garanciát kap arra, hogy az intézetek a törvény szerinti 2019. évi központi költségvetési támogatást megkapják.

Budapest, 2019. február 12.
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökségi ülésére érkezõ Lovász László elnök integet az akadémia tervezett átalakítása ellen szervezett tüntetés résztvevõinek az MTA székháza elõtt Budapesten 2019. február 12-én.
MTI/Koszticsák Szilárd

Az MTA – egyebek mellett – már csak azért is jogosan kérheti számon az alaptámogatást, mert a Palkovics-féle elképzelés szembemegy az akadémiai törvénnyel, amennyiben 2018-ban a jelenlegi, kétharmados parlamenti többség által megszavazott költségvetésben szerepel a nekik szánt tétel és az is. Ezzel kapcsolatban korábban megemlítették, hogy fontolgatják a törvényes jogi fórumokhoz fordulást. Ennek ellenére az ITM már februártól pályázathoz kötné az akadémiai munkatársak kifizetését.

A „Palkovics-terv” elfogadása ellen kedden tüntetéssel és élőlánccal tiltakoztak az akadémiai dolgozók és a velük szimpatizálók (köztük a Hallgatói szakszervezet és a Szabad Egyetem). A demonstráción 1000-1500-an voltak, az MTA épülete köré vont élőláncot több sorban sikerült megvalósítani. A tüntetésen felszólalók a tudomány szabadságának fontosságát és a tudós közösség összetartozásának jelentőségét emelték ki beszédeikben. Az eseményről percről percre közvetített a Mérce, itt visszaolvashatók a délután történései.

A döntésről szóló határozatot az MTA már honlapján is közölte: ennek értelmében tehát „Az Elnökség felkéri a kutatóközpontok főigazgatóit és az önálló jogállású intézetek igazgatóit, hogy az NKFIH által meghirdetett Tématerületi Kiválósági Program keretében előkészített támogatási igényeiket terjesszék fel az Akadémia elnökéhez”, aki – a  Professzorok Batthyány Köre által tett és az ITM minisztere által is elfogadott javaslattal összhangban – írásbeli garancia esetén küldi tovább Palkovicshoz a pályázatokat.

A Professzorok Batthyány Köre által elfogadott javaslat értelmében az ITM-nek és az MTA-nak egy közös alapítványt kellene létrehoznia az alapfinanszírozásra, ami biztosítaná a kutatóhálózat fenntartását és működtetését, miközben biztosítja a „kellő tudományos autonómiát”.

Az elnökség emellett arra is felkéri az Akadémia elnökét, hogy haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat az ITM miniszterével a kutatóintézetek jövőbeni struktúrájára vonatkozó miniszteri javaslatokról.

Az MTA elnöksége a pályázat feltételhez kötése mellett még egy igen fontos határozatot hozott a keddi ülésen, amelyben „továbbra is kéri az akadémiai dolgozók töretlen helytállását”.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd