Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Tudományos Akadémia elnöke az ATV-nek: Harcolni fogunk!

Ez a cikk több mint 5 éves.

Egészen addig fog harcolni Lovász László, ameddig a jelenleg folyó munka biztosítva lesz a Magyar Tudományos Akadémiában – nyilatkozta a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az ATV Híradójának a tévé honlapja szerint.

„Nem pályázatként, hanem igénybejelentésként tekintenek a pályázati rendszerre, amelyet egyébként a költségvetési rendszer már biztosított számukra, ez az intézetek alapellátása” – mondta Lovász az ATV-nek a tegnapi elnökségi ülés után, amelyen az Akadémia elnöksége úgy döntött, csak akkor pályáznak a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézetei az Innovációs és Technológiai Minisztérium(ITM) forrásaira, ha Lovász László elnök írásos garanciát kap arra, hogy minden intézet megkapja az alaptámogatást, amely odaadására egyébként törvény kötelezi a minisztériumot.

Lovász szerint elindulnak a minisztériummal a tárgyalások arról is, hogy nagyjából a jövő évtől milyen felállásban működnek majd az akadémiai kutatóhálózatok. Azt viszont nem tudta megmondani még, hogy van-e olyan kompromisszumos megállapodás, amely számukra is elfogadható, tehát tartalmazza az intézetek működését, és a kutatók szabadságát is. Ezek biztosítása után az MTA elnöke elképzelhetőnek tartja, hogy megállapodás szülessen – írja az atv.hu

Lovász szerint a kormánynak sem érdeke, hogy leálljanak a kutatóintézetek és szétszéledjenek az ottani munkatársak. Azt mondta, harcolni fog, hogy a kutatóknak lehetőségük legyen folytatni a munkát azon a színvonalon, amelyen eddig tették azt.

A HVG egyébként megkereste Palkovics minisztériumát, ahol elmondták, még a héten tárgyalóasztalhoz ülnek az MTA vezetésével.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd