Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Leállt Belgium, több szektorra terjed ki az általános sztrájk

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az MTI adta hírül, hogy több szektorra kiterjedő sztrájkot hirdettek a szakszervezetek Belgiumban a mai napon, részt vesznek közhivatali dolgozók, a rendőrök, vasúti dolgozók, illetve kórházak, kikötők, posták és cégek sem nyitottak ma ki. A sztrájkhoz csatlakoztak a reptéri dolgozók, így a légi közlekedés is leállt 10 óráig, ez alól csak a kormányzati, katonai és vészhelyzeti járatok jelentenek kivételt, írja a 24.hu. 120 járat és 18 ezer utas érintett, az utasok áttehetik időpontjaikat. Az országban érzékelhető a sztrájk hatása, sok helyen vannak késések és fennakadások. Dokkmunkások sem rakodnak ki-be a hajókról Antwerpennél és szerte az országban blokádot szerveznek a gyári munkások.

A belga kormány 0,8 százalékban határozta meg a két évre szóló bérnövekedést, a sztrájkolók ezzel nem értenek egyet, jobb munkakörülményeket, a munka és magánélet egyensúlyát, bérnövekedést és magasabb nyugdíjakat követelnek. Abban reménykednek, hogy a sztrájkkal olyan nyomásgyakorlást érhetnek el, ami lehetővé teszi a kormánnyal való tárgyalást a kérdéses pontokról.

A Reuters szerint a sztrájk egy politikai jelzés is a választások előtt a jobbközép-kormány számára. Charles Michel belga miniszterelnök folytatni kívánja a tárgyalásokat csütörtökig, és úgy látja a belga kormány érdeme, hogy az elmúlt években 219.000 új munkahelyet teremtettek és a 0,8 százalékos bérnövekedés a bérindexszel együtt már 4,6 százalékot jelent.

Címlapkép: Facebook / A Magyar Anyák