Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

300 forintot fizet az állam egy foghúzásért, sztrájkba kezdhetnek a fogorvosok

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az RTL Híradó számolt be róla, hogy 2017 után ismét sztrájkolhatnak az állami fogorvosi rendelőkben dolgozó fogorvosok, mert nem tartják fenntarthatónak az állam finanszírozási modelljét.

Dr. Nagy Ákos, az Alapellátó ORvosok Szövetségének az alelnöke elmondta, hogy havi bruttó 850 ezer forintból kell gazdálkodnia egy hónapban egy állami fogorvosi rendelőnek, ez pedig a legtöbb ellátásra sem elég. A Híradónak úgy nyilatkozott: „eljutottunk odáig, hogy egy foghúzásért kb. 300 forintot fizet az OEP, egy érzéstelenítő, tű, tampon, minden, ami egy foghúzáshoz kell, de ebben benne van a munkabér is, az amortizáció, 300 forint”.

Persze ezek a rendelők még a szerencsésebbek közé tartoznak, hiszen a riport szerint több, mint 200 olyan van, ami évek óta üresen áll, a legtöbb pedig a legszegényebb régiókban van, ahol az emberek nem engedhetik meg maguknak a magánellátást. Dr. Hermann Péter, a MOK fogorvosi tagozat elnöke szerint pedig a „betegellátás biztonsága kerülhet veszélybe, ha valaki anyagi okból nem tud elmenni„.

Bár a legutóbbi sztrájk után kaptak egy hárommilliós támogatást, azonban ez nem épült be a finanszírozási rendszerbe, illetve a rezsitámogatás, amit kapnak, a negyede annak, ami a háziorvosokat illeti meg.

Az RTL rákérdezett az EMMI-nél is a fogorvosok helyzetére, akik azt válaszolták, hogy intézkedési tervet dolgoznak ki, melynek keretében felülvizsgálják a fogorvosok finanszírozását, és elmondták azt is, hogy a jövőben a háziorvosok plusz támogatásai érvényesek lesznek a háziorvosokra is.

Címlapkép: Pixabay